Veldskoen: handgemaakte schoenen uit Zuid-Afrika

0
2358
WIlma Vervoort-Tekstschrijver-Content Schrijven-veldskoen oranje

Dat is het mooie van (regelmatig) wonen in een ander land. In mijn geval Zuid-Afrika. Na verloop van tijd begin je steeds meer thuis te raken en zaken te ontdekken die anders zijn dan de Indische Oceaan en The Big Five. Vooral als je langer blijft dan gepland (vanwege de corona-lockdown) en je niet genoeg winter-schoenen hebt. Nic, mijn verkering, begon erover dat ik Veldskoene moest kopen, handgemaakte schoenen uit Zuid-Afrika.

Tijdens een lunch bladerde ik een tijdschrift door en zag een foto van een paar geweldige schoenen staan, wat we vroeger “bordeelsluipers” zouden noemen. “DAT zijn Ze. Veldskoene!” riep Nic enthousiast. Schoenen om in het veld rond te stappen, om precies te zijn. Ik was meTEEN verkocht en ging op zoek, in de gewone winkels. Daar hadden ze ook veldskoene maar NIET die mooie uit het tijdschrift.

Daarom heb ik ze online besteld en ik had ze binnen 5 werkdagen in huis. Daar viel de verkering steil van achterover want normaal duurt het WEKEN voor je hier in de negorij waar wij zitten iets ontvangt. Die koerier moet namelijk dat hele grondpad komen afknotsen en hij wacht dus het liefst tot hij wat meer pakjes heeft die hij dan in een moeite door hier kan afleveren. Maar ik had ze razendsnel binnen omdat ik om een “express delivery” had gevraagd en de Veldskoen-mensen zelf gingen achter die koerier aan toen ik hen om hulp vroeg. Geweldige service dus!

Still going strong!

Inmiddels ben ik bijna een jaar verder en ik heb de schoenen zowat ELKE dag gedragen. En ze zien er nog steeds heel goed uit. Een keer heb ik de zolen opnieuw moeten laten lijmen nadat ik op Lesbos heel veel had gewandeld op paden die erg rotsachtig waren. Ik schopte de hele tijd tegen stenen en randjes aan dus uiteindelijk lieten de voorkanten van de zolen een beetje los. Maar een keer langs de schoenmaker en alles was vervolgens weer dikke mik!

Veldskoen helpt de neushoorns!

Er wordt helaas nog veel gestroopt op Neushoorns en dat is verschrikkelijk. We moeten die dappere mannen en vrouwen die patrouilleren de helpende hand toesteken want het werk dat ze doen om de dieren te beschermen is gevaarlijk. De stropers zijn namelijk nietsontziende boeven, gewoon TUIG, die nergens voor terugdeinzen. Veldskoen heeft nu de SORAI aangekondigd, een deel van de opbrengst van deze speciale schoen gaat naar de bescherming van de neushoorns. Geweldig toch! En het is ook nog eens een prachtige schoen om te dragen! Kijk maar:

inandoutofafrica-menopause nomad-menopause magician-tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-veldskoen sorai neushoornsVeldskoen: handgemaakte schoenen uit Zuid-Afrika

Veldskoene zijn handgemaakt in KwaZulu Natal, een regio waar veel schoenen worden gemaakt. Fair trade, een lokale fabriek waar mensen goed betaald worden en onder uitstekende condities hun werk kunnen verrichten. Dat is de mooie, maatschappelijke kant.

Veldskoen modellen

Er zijn verschillende modellen te krijgen, allemaal net iets boven je enkel, twee met veters en 1 instapper (of inschuiver beter gezegd). Ze komen allemaal in het bruin en zijn gemaakt van leer of suède. Denk nou niet Dat Is Saai! Bruin! Want nee, het mooie komt nu: ze zijn verkrijgbaar met zolen, stiksels en veters in ZEVEN kleuren! Dus je kunt ook nog combineren met verschillende kleuren veters (die bij je sokken passen bijvoorbeeld).

Het leer is speciaal bewerkt dus je kunt er echt het veld mee in, ook met die suède modellen dus. Ze zijn ook lekker om te dragen, niet te warm en niet te koud. Geen zweetvoeten, ook mooi meegenomen!

De pasvorm

En dan de pasvorm. Ze zitten geweldig! Breed qua opzet (ik moest een maat kleiner bestellen dan mijn gewone maat) en ze gaan lekker naar je voeten staan.

Wilma Vervoort-tekstschrijver-content schrijven-Veldskoen LacesIk heb model Heritage Bloem besteld (die op de grote foto staan).

Heb er meteen een aantal extra veters tegenaan gegooid: gele, blauwe en oranje.

Geweldig hoe ze die veters gefotografeerd hebben, vind je niet?

Ze zitten geweldig. Geen gedoe van: “Je moet ze ff inlopen en daarna zitten ze lekker.” Nee, je loopt er meteen op weg en het voelt alsof je pantoffels aan hebt. Het bedrijf is nog niet zo lang geleden gestart en ze doen het geweldig. Inmiddels heeft Ashton Kutcher ze ook al aan; hij heeft de opstart van Veldskoen in de US mede mogelijk gemaakt. Geweldig, zo’n verhaal toch?

Let goed op dat je op de juiste website kijkt want er zijn meer leveranciers van veldskoene. Maar dit is de enige echte: Veldskoen The Sole Of South-Africa.

Ik werk als schrijver onder andere voor de krant, maar ook voor andere opdrachtgevers die om goede teksten zitten te springen. Iets voor jou? Neem dan contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.