Best Voedsel: duurzaam en vers eten uit de buurt

0
269
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-Best Voedsel lokaal eten

De manier waarop we voedsel produceren, belast onze aarde. Om onze negatieve ‘footprint’ om te buigen moeten we overstappen op duurzaam geproduceerd voedsel, afkomstig van lokale leveranciers. De nieuwe vereniging Best Voedsel maakt zich daar sterk voor. Binnenkort kan er online gewinkeld worden bij lokale boeren en tuinders waarna je op zaterdag je voedselpakket bij een pickup-point kunt ophalen.

Makkelijk toegankelijk

“We proberen door bewustwording een gedragsverandering aan te moedigen. Ook op het gebied van eten. Uit een enquête die we hebben uitgezet, bleek dat Bestenaren in zijn voor lokale, duurzame producten, zolang ze maar betaalbaar zijn en makkelijk verkrijgbaar. Daarnaast bleek uit gesprekken met boeren en tuinders dat zij eigenlijk de weg naar de consument niet zo goed kunnen vinden. De afstand tussen lokale producent en consument zou dus verkleind moeten worden” aldus Jan Willem Slijper, hij zit in het bestuur van de vereniging, die een afsplitsing is van Best Duurzaam. Meer dan twee jaar geleden begon men daarom na te denken of het concept Herenboeren Wilhelminapark uit Boxtel ook voor Best haalbaar zou zijn.

“Maar dat bleek minder geschikt, om diverse redenen” vervolgt Jan Willem. “De bedoeling is, dat je je ‘inkoopt’ als Herenboer en dat bedrag is best hoog. Dat werpt volgens ons een drempel op. Daarnaast zit Boxtel wel heel dicht bij Best. Dus wij gingen ons verder oriënteren en kwamen via landelijke organisatie Voedsel Anders Nederland terecht in Sybrandabuorren (Friesland). Hun aanpak zagen we direct zitten: toegankelijk en een goede prijs/kwaliteitverhouding.”

Vrijwilligers gevraagd!

Om lid te worden van de vereniging betaal je straks € 10,00 per jaar. Jan Willem: “De bedoeling is wel dat er vrijwilligers zijn die echt mee helpen met de uitvoering. Alleen dan kunnen we de kosten laag houden. Denk bijvoorbeeld aan het klaarmaken van de pakketten en de bemensing van de winkel.”

“Er zijn zo’n 40 lokale leveranciers in de buurt, maar we beginnen met een beperkt aantal. Overigens hebben we het niet alleen over groente en fruit, maar net zo goed over kaas, eieren en vlees. We richten ons niet op vegetariërs maar willen iedereen aanmoedigen om ‘anders’ te gaan eten. Dus een weekvleespakket bevat vlees voor vier dagen in plaats van zeven; voor de andere drie dagen geven we dan menusuggesties en recepten. Op die manier proberen we mensen te verleiden, aan te zetten tot een ander eetpatroon.”

Lid worden van de Vereniging?

Dat kan. De Best Voedselwebsite gaat binnenkort live. De bestellingen kunnen straks opgehaald worden in de schuur van Volkstuinvereniging De Oude Bogten in Best. “Daar moet nog wel het een en ander aan gedaan worden. We hopen ergens in mei te kunnen starten. Dat is wel een mooie datum, want dan begint ook het groenteseizoen” besluit Jan Willem. Meer informatie is te vinden op bestduurzaam.nl/eten

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Istock voor de foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.