Bestse erfgoed onder de aandacht blijven brengen

0
168
Tekstschrijver content schrijven Wilma Vervoort Harrie van Vroenhoven

Het Bestse erfgoed onder de aandacht blijven brengen, dat is de boodschap die Harrie van Vroenhoven wil meegeven aan de gemeente Best. Na 13 jaar neemt Harrie van Vroenhoven afscheid als voorzitter van Erfgoedvereniging Dye van Best. Hij gaat zijn privéleven de hoogste prioriteit geven. Frans van Rosendaal, nu nog penningmeester, volgt hem op.

 “Een jaar geleden heb ik mijn vertrek al aangekondigd bij het bestuur en in januari schreef ik in ons kwartaalblad dat het mijn laatste voorwoord als voorzitter zou zijn. Mensen zeiden daarna tegen me: Zó krijgen we het nooit meer! Maar dat zullen we nog wel zien. Ik ga het eens mooi een beetje op afstand zitten bekijken” kondigt Van Vroenhoven aan. Volgens hem moet de nieuwe voorzitter vooral het bestuur bij elkaar houden en veel aandacht besteden aan de werkgroepen binnen de vereniging.

In 2007 werd hij gevraagd als voorzitter. “Er waren op mijn verzekeringskantoor veel oude reclamematerialen te zien en de mensen van de Heemkundekring (zo heette het toen nog) maakten daaruit op dat ik kennelijk iets met historie had. En het leek mij wel wat, dat voorzitterschap. Ik ging in 2009 stoppen met werken en het zou een mooie invulling van mijn vrije tijd kunnen worden.”

Beleidsplan

Hij pakte het meteen gedegen aan en stelde een beleidsplan op “Op weg naar 50 jaar Heemkundekring “Dye van Best”. De Heemkundekring moest veel meer naar buiten treden, er moest meer samengewerkt worden met de gemeente en IVN en vooral: er moesten meer leden geworven worden. Dat laatste zou meteen een weg zijn naar meer adverteerders in het kwartaalblad. Door de gedegen aanpak van Van Vroenhoven transformeerde de kleine en rustige vereniging naar een grote en zeer actieve welke niet meer weg te denken is in de gemeenschap van Best.

Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoordt Van Vroenhoven: “De gemeentelijke monumenten die we nu hebben in Best. Die waren er op het moment dat ik aantrad niet. Daarnaast alle activiteiten rondom de Aarlesche Hoeve en de Brabantse Heemdagen die we georganiseerd hebben.”

Van Vroenhoven stopt dan wel als voorzitter maar dat wil niet zeggen dat hij zich helemaal terugtrekt. Hij schrijft mee aan een boek over klompenmakers, blijft lid van de Monumentencommissie en geeft input voor een informatiebord over Bata-Best. Daarnaast zal hij erop blijven hameren dat de gemeente actief beleid voert op het Bestse Erfgoed. “Het erfgoed moet een standaardonderdeel uitmaken van het toerisme en de recreatie. Alleen op die manier houd je het levend.”

Met dank aan Groeiend Best voor de mooie foto van Harrie!

Ik kan ook voor JOU schrijven. Neem contact met me op of lees eerst hier wat ik zoal voor je kan doen. Of hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.