Dameskapel Onjeklonje uit Best vierde 20 jaar jubileum EN afscheid

0
203
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-dameskapel-onjeklonje

Na 20 muzikale jaren hebben de dames hun instrumenten aan de wilgen gehangen. Een deel van de huidige bezetting stopt en nieuwe blazers vinden is schier onmogelijk gebleken. De spoeling is extra dun omdat vrouwelijke blazers nu eenmaal dun gezaaid zijn.

Vrouwelijke blazers

Waarom dan niet naar mannen gezocht? Annie Hendrikx, éen van de oprichtsters en al 20 jaar voorzitter legt het uit: “Het is gewoon leuk, alleen dames! We zaten in 1999 met zijn drieën een borreltje te drinken – of was het nou koffie? – en we zeiden tegen elkaar dat het zo leuk zou zijn om muziek te maken.” Natuurlijk hadden ze ook “gewoon” gitaar kunnen gaan spelen of zingen maar nee, het moest een blaaskapel zijn, met alleen maar vrouwen. Dat stond meteen vast.

Goede doel

Ze begonnen met een vrouw of drie, vier en geleidelijk aan kwamen er steeds meer bij. Elke dinsdagavond werd er geoefend in café D’n Ekker en zo één keer per maand traden ze op in bejaardentehuizen of tijdens een braderie of iets dergelijks. Iedereen kon een beroep op hen doen om te komen spelen. Het hoogtepunt is volgens Annie toch wel hun optreden in Oostenrijk toen Bestenaar Henk Vereijken voor het goede doel van Best naar Hinterthiersee wandelde. De dameskapel huurde een bus en stond Henk op te wachten toen hij arriveerde. “Het hele dorp stond op z’n kop toen wij aan het spelen waren!” lacht Annie.

Onjeklonje beschikt over een breed muziekrepertoire; van Vader Abraham tot Elvis Presley. De keuze van nieuwe stukken wordt altijd gemaakt door de dirigent. “Hij heeft er immers verstand van! Dus hij stelt voor om eens iets te proberen en als het er na een keer of 3,4 niet inzit gaat het hem niet worden!” Ze werken al weer 7 jaar samen met de huidige dirigent van de kapel, Pieter Bukkems. “Wij waren op zoek naar een nieuwe dirigent want die van ons was te oud. Wij wisten niet waar we zo 1-2-3 een nieuwe vandaan konden halen maar de muziekwereld is klein. Iemand zei: Ik weet wel iemand voor jullie en toen kwam Pieter dus een keer luisteren. Hij ging voor ons staan en hij is nooit meer weggegaan!” verklaart Annie.

Afgelopen zaterdag werd het afscheid EN het jubileum flink gevierd in café D’n Ekker in Best.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.