Lezing Dye van Best: Gitarenfabriek Egmond op 12 november Prinsenhof Best

0
272
Tekstschrijver-Content schrijven-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye-van-Best-1024x1014

Lezing Dye van Best over Gitarenfabriek Egmond uit Best op dinsdag 12 november 2019.  De lezing wordt verzorgd door Siert van den Berg.

Musica

Muziekinstrumentenfabriek Musica was vanaf 1960 gevestigd aan de Randweg in Best. Ze genoten internationale bekendheid bij het grote publiek vanwege hun Egmond gitaren. Filmmaker Siert van den Berg ging op zoek naar het verhaal achter dit familiebedrijf. Het groeide in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uit tot de grootste producent van gitaren in Europa.

Familiebedrijf

Vier gebroeders Egmond startten net na de oorlog hun bedrijf in Eindhoven.  De opkomst van de na-oorlogse jongerencultuur was een ingrediënt voor het succes.  En natuurlijk de daarbij behorende muziek waarin de gitaar een grote rol speelde. In 1960 kwam er een nieuwe moderne fabriek in Best. Er rolden jaarlijks 200.000 akoestische en elektrische gitaren gemaakt van de band. De producten vonden hun weg over de hele wereld. Ze gingen vooral naar Engeland. Later leerden bekende gitaristen als George Harrison, Brian May en Rory Gallagher daarop gitaarspelen.

Reorganisatie

Maar net als andere westerse merken kende Egmond eind jaren zestig een enorme terugval. Dat kwam door de import van goedkope instrumenten uit Azië. De Egmond-broers moesten na een ingrijpende reorganisatie plaatsmaken voor een nieuwe directie. Dat gebeurde toen het bedrijf in 1972 in handen kwam van een grote internationale handelsonderneming: Tolchin. Er volgde een reeks van ontslagen en de productie liep steeds verder terug.

Even leek het erop dat het tij zou keren. Halverwege de jaren zeventig ging de beroemde Amerikaanse producent van kwaliteitsgitaren C.F. Martin een samenwerking aan met Egmond. De toenmalige directeur Frank Herbert Martin wilde het Amerikaanse bedrijf sterk uitbreiden en naar de beurs brengen. Onder strenge controle maakte men een paar jaar zeer fraaie en goed klinkende gitaren. Dat was onder de naam Vega Guitars, made by Martin in The Netherlands.

Sluiting

Na een langdurige staking in 1977 in de Amerikaanse vestiging werd Frank Herbert Martin vervangen wegens wanbeleid. Bij de dealers in de VS kwamen uiteindelijk ook te veel klachten binnen over de kwaliteit van de Vega-gitaren. Daarom werd in 1979 de samenwerking met het Nederlandse Egmond opgezegd. Het gevolg was dat de fabriek in Best helaas zijn deuren moest sluiten.

De lezing wordt gehouden in de grote zaal van Prinsenhof en begint om 20.00 uur. Na een inleiding wordt een film vertoond van ongeveer een uur. Daarna is er ruimte voor het stellen van vragen.

Siert van den Berg (1947)

studeerde grafische vormgeving aan de AKI in Enschede met als specialisaties film en fotografie. Hij was lange tijd werkzaam als poppenspeler en reisde met zijn eigen gezelschap langs scholen en theaters in Nederland en België. Daarnaast had hij een eigen theater in Zutphen. Vanaf 2014 woont en werkt hij in ‘s-Hertogenbosch en maakt hij films en schilderijen.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.