Home Events Lezing Dye van Best: Gitarenfabriek Egmond op 12 november Prinsenhof Best

Lezing Dye van Best: Gitarenfabriek Egmond op 12 november Prinsenhof Best

0
Lezing Dye van Best: Gitarenfabriek Egmond op 12 november Prinsenhof Best

Op dinsdag 12 november 2019 organiseert Erfgoedvereniging Dye van Best een lezing over Gitarenfabriek Egmond. De lezing wordt verzorgd door Siert van den Berg.

Musica

Muziekinstrumentenfabriek Musica was vanaf 1960 gevestigd aan de Randweg in Best. Ze genoten internationale bekendheid bij het grote publiek vanwege hun Egmond gitaren. Filmmaker Siert van den Berg ging op zoek naar het verhaal achter dit familiebedrijf dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uitgroeide tot de grootste producent van gitaren in Europa.

Familiebedrijf

Vier gebroeders Egmond startten net na de oorlog hun bedrijf in Eindhoven. Het daaropvolgende succes werd mede bepaald door de opkomst van de na-oorlogse jongerencultuur en de daarbij behorende muziek waarin de gitaar een grote rol speelde. In 1960 werd een nieuwe moderne fabriek in Best gebouwd waar aan de lopende band jaarlijks 200.000 akoestische en elektrische gitaren werden gemaakt. De producten vonden hun weg over de hele wereld. Ze gingen vooral ook naar Engeland waar later bekende gitaristen als George Harrison, Brian May en Rory Gallagher op een Egmond-gitaar leerden spelen.

Reorganisatie

Maar net als andere westerse merken kende Egmond eind jaren zestig een enorme terugval door de import van goedkope instrumenten uit Aziƫ. De Egmond-broers moesten na een ingrijpende reorganisatie plaatsmaken voor een nieuwe directie toen het bedrijf in 1972 in handen kwam van een grote internationale handelsonderneming: Tolchin. Er volgde een reeks van ontslagen en de productie liep steeds verder terug.

Even leek het erop dat het tij zou keren toen halverwege de jaren zeventig de beroemde Amerikaanse producent van kwaliteitsgitaren C.F. Martin een samenwerking aanging met Egmond. De toenmalige directeur Frank Herbert Martin wilde het Amerikaanse bedrijf sterk uitbreiden en naar de beurs brengen. Onder strenge controle werden een paar jaar zeer fraaie en goed klinkende gitaren gemaakt onder de naam: Vega Guitars, made by Martin in The Netherlands.

Sluiting

Na een langdurige staking in 1977 in de Amerikaanse vestiging werd Frank Herbert Martin vervangen wegens wanbeleid. Bij de dealers in de VS kwamen uiteindelijk ook te veel klachten binnen over de kwaliteit van de Vega-gitaren. Daarom werd in 1979 de samenwerking met het Nederlandse Egmond opgezegd. Het gevolg was dat de fabriek in Best helaas zijn deuren moest sluiten.

De lezing wordt gehouden in de grote zaal van Prinsenhof en begint om 20.00 uur. Na een inleiding wordt een film vertoond van ongeveer een uur. Daarna is er ruimte voor het stellen van vragen.

Siert van den Berg (1947)

studeerde grafische vormgeving aan de AKI in Enschede met als specialisaties film en fotografie. Hij was lange tijd werkzaam als poppenspeler en reisde met zijn eigen gezelschap langs scholen en theaters in Nederland en BelgiĆ«. Daarnaast had hij een eigen theater in Zutphen. Vanaf 2014 woont en werkt hij in ‘s-Hertogenbosch en maakt hij films en schilderijen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.