Demcon uit Best wint prijs Economie 2020

0
86
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-Demcon uit Best wint prijs Economie 2020

Het hightechbedrijf Demcon uit Best ontwikkelde dit voorjaar in slechts 2 weken tijd een nieuw beademingssysteem voor coronapatiënten. Zij versloegen 28 andere genomineerden. De prijs werd door de Duits-Nederlandse Handelskamer voor de 13e keer uitgereikt.

Iets betekenen in deze tijd

“Deze prijs is een mooie beloning; voor ons maar ook voor de toeleveranciers. Want er zijn maar liefst 100 bedrijven betrokken bij deze ontwikkeling. De grootste beloning is natuurlijk dat we echt iets kunnen betekenen in de coronacrisis” vertelt Eric Tielemans, managing director van Demcon. Volgens hem werden zij genomineerd omdat ze, ondanks alle coronabeperkingen, laten zien wat ondernemerschap inhoudt. “Uiteindelijk bepaalt het publiek wie van de genomineerden de prijs wint. In deze tijd spreekt beademingsapparatuur natuurlijk enorm tot de verbeelding”.

Duits-Nederlandse samenwerking

De Duits-Nederlandse Handelskamer bevordert de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven omdat hun kennis en ervaring mooi op elkaar aansluiten. De Duitsers vinden de Nederlandse markt een goede proeftuin terwijl de Nederlandse bedrijven een grote afzetmarkt in Duitsland zien.

Geloof in medewerkers

Demcon werd 27 jaar geleden opgericht door Peter Rutgers en Dennis Schipper. Zij zijn nog steeds eigenaar van het bedrijf en staan midden tussen hun medewerkers. “Dennis werd rechtstreeks benaderd door de minister met de vraag of wij 500 beademingsapparaten konden leveren in 8 weken tijd. Dennis heeft en geeft dan het vertrouwen dat we dat kunnen. Dus we zijn het gewoon gaan doen.”

Ze produceerden al wel een beademingsmodule die de basis vormt van de gevraagde apparatuur maar nog geen compleet systeem. “Dat ontwikkelproces begon dus meteen” vervolgt Tielemans. “We hebben samen met onze toeleveranciers dag en nacht gewerkt. Het ontwerp stellen we beschikbaar aan andere bedrijven zodat die zelf kunnen gaan produceren. Naar de beademingsmodule op zich kwam ook steeds meer vraag. Dus we moesten, naast het opzetten van een nieuwe productielijn, ook nog de bestaande lijn uitbouwen.” Toch zagen ze ook nog kans om daarnaast, in eigen beheer, een machine te bouwen die 200 miljoen medische mondkapjes per maand produceert.

Zoals elke andere organisatie werd ook Demcon geraakt door alle coronamaatregelen. “Ook wij moesten thuiswerken. Er kon heel veel niet. Maar tegelijkertijd moest alles daarom zo anders dat er ook nieuwe kansen kwamen. Dat gaf ons vleugels!”

Ik schrijf voor de krant, voor andere opdrachtgevers en als je wilt ook voor jou. Jouw eigen hersenspinsels op een perfecte manier verwoord. Hoe zou dat zijn? Neem eens contact met me op. 

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.