Met een boekje in een beschut hoekje

0
141
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-jeughoek cultuurspoor best

Een plek waar je als kind graag wilt zijn en waar je lekker beschut kunt lezen. Daar zou het ontwerp van de jeugdhoek in de bibliotheek in Cultuurspoor Best aan moeten voldoen. Met die opdracht maakten studenten van de creatieve mbo-opleiding SintLukas uit Boxtel een ontwerp. Vervolgens gingen medewerkers van Campus Vitaal en Het Goed uit Best aan de slag.

Ontwerp SintLukas

Annie van Doremalen nam het initiatief om de jeugdhoek in de bieb te vernieuwen. “We wilden al een tijdje de jeugdhoek aanpassen. Studenten van SintLukas kwamen met vier ontwerpen waarna onze keus viel op het ontwerp dat het meest “rustig” was. We zijn toen driftig op zoek gegaan naar geld. We hebben een bridgedrive georganiseerd en sponsoren benaderd en zo hebben we het bij elkaar gesprokkeld.”

Campus Vitaal, een instantie in Best waar mensen werken die niet meer aan het reguliere arbeidsproces deel kunnen nemen, werd benaderd om de meubels te maken. “We hadden eerder al een tentoonstelling van door hen gemaakte meubels gehad hier in Cultuurspoor” vertelt Annie.

De maat nemen

Hans Hendriks, bestuurslid en kwartiermaker van Campus Vitaal, maakte het ontwerp van de meubels. Daar kwam nog best het een en ander bij kijken. “We moesten rekening houden met de vensterbanken, de verwarming, de muurtjes aan de ene kant en tegelijkertijd moeten we kijken wie van onze medewerkers die meubels kan maken.”

De keus viel op Arthur van Heesch; een allround vakman die een half jaar lang twee dagen in de week het leeuwendeel van de meubels produceerde. Banken, tafels, stoeltjes en een echte leesstoel waar kinderen in kunnen kruipen en door patrijspoortjes naar buiten kunnen kijken. Verder werden door zijn collega’s mooie tentoonstellingsrekjes gemaakt waar de boeken zo in gepresenteerd kunnen worden dat kinderen meteen de voorkant zien. “Want zo kiezen ze hun boek” stelt Ellie van Gelder, specialist Jeugd bij Cultuurspoor.

Het Goed maakte de kussens voor de banken en kunstenares Atja de Boer zorgde voor een mooie muurschildering waardoor het lijkt of kinderen door een boom heen kruipen om in hun eigen jeugdhoek te komen.

Boekje open

wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-jeughoek cultuurspoor best 2Een ander apart detail is een gedicht dat met “magneetwoorden” op de muur is aangebracht: “Boekje open” van dichter Ted van Lieshout. De kinderen kunnen zelf met de magneetwoorden andere zinnen maken.

Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer de ouders en de kinderen een kijkje kunnen komen nemen in de bieb.

Bij Campus Vitaal in Best werken mensen maar die beslist niet in een “zorgsituatie” terecht willen komen. “Bij ons tref je een werkomgeving aan waar in een rustig tempo wordt gewerkt, eigen inbreng mogelijk is en een goede ondersteuning wordt geboden.” Dat wil Hans Hendriks nog wel even kwijt. “Het is dus geen dagbesteding, hoewel sommige mensen dat soms denken. Nee, er wordt hier echt gewerkt!”

Ik schrijf voor de krant, maar ook voor andere opdrachtgevers. Als je wilt, ook voor jou! Weten hoe dat werkt? Neem contact met me op.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.