Een liefdesbrief van Shakespeare op de mat ,,Na10.000 kusjes zat de lippenstift overal!”

0
93
Shakespeare in love Shakespeare verliefd

Een envelop op je deurmat met een dikke rode kus erop, die maak je toch meteen open? Volgens Theatergroep Bluv wel en daarom bezorgden ze huis-aan-huis zo’n 10.000 liefdesbrieven.

,,We wilden de aandacht vestigen op onze nieuwe voorstelling ‘Shakespeare verliefd’ en natuurlijk ook op ons, Theatergroep Bluv. Een gewone flyer in de bus gooien kan natuurlijk ook, maar een raadselachtige envelop met een felrode kus trekt natuurlijk veel meer de aandacht’, lacht Bob Jacobs. Hij speelt de hoofdrol van Shakespeare en bedacht deze ludieke actie.

Pipo de clown

Denk niet dat je zoiets in een vloek en een zucht voor elkaar hebt. ,,Welnee, we zijn er met een mannetje of achttien uren en uren mee bezig geweest! Onze regisseur Harold Schraven speelde ondertussen op de gitaar voor mentale ondersteuning, een soort Arbeidsvitaminen zeg maar. Een aantal van ons stak van alles in de enveloppen en aan het eind van de rit stond ik er met een paar dames die kusjes op te zetten. Zij hadden natuurlijk van die keurig gestifte lippen, maar ik zeg er steeds meer uit als Pipo de Clown!”

Alles voor de goede zaak dus: toeschouwers naar het Joe Manntheater lokken om deze luchtige voorstelling te komen bekijken. “Echt alles zit erin. Van drama tot zoenen tot zwaardvechten. Shakespeare kampt met een ‘writer’s block’ maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer hij verliefd wordt op iemand die auditie komt doen; die toneelspeler wordt zijn muze. Hij begint dan Romeo en Julia te schrijven. Eigenlijk is hij zelf de Romeo en zijn muze Julia.”

Shakespeare in love

Het stuk is gebaseerd op de succesvolle speelfilm ‘Shakespeare in love’ die maar liefst zeven Oscars won. Regisseur Harold Schraven maakte de vertaalslag naar een theatervoorstelling. Na een aantal drama’s werd het volgens hem weer eens tijd om de luchtigheid op te zoeken en de humor. ,,Dat zit er ook echt in, die humor. En natuurlijk ook weer veel muziek. Dit keer hebben we voornamelijk gekozen voor bestaande nummers die zeker bekend zijn bij de toeschouwers. Echte oppeppers, maar ook serieuze en volkse liedjes.”

Dit keer doen er ook zeven studenten mee van de Theateropleiding uit Tilburg. ,,Die lopen ook meteen stage. We hebben al samen gerepeteerd en ze passen prima in de groep. De jongste van het hele gezelschap is 17, de oudste rond de 70. Het is heel leuk dat er zoveel diversiteit is qua leeftijd.”

Joe Mann Natuurtheater Best

Traditiegetrouw worden de voorstellingen opgevoerd in het Joe Mann Natuurtheater in Best. Dat is overigens flink aangepakt. ,,De tribunes zijn gerepareerd. Die zijn nu echt heel stabiel en stevig. De stroomvoorzieningen en de verlichting is ook prima in orde nu. Het onkruid is gewied. Kortom: het terrein wordt veel beter onderhouden dan vroeger.”

Shakespeare Verliefd is bestemd voor een breed publiek. Zelfs voor kinderen vanaf een jaar of 8 is het al geschikt. ,,Het is natuurlijk niet speciaal voor kinderen gemaakt, maar er zit niks in wat niet je kinderen misschien niet zou willen laten zien. Ik denk dat ze het heel goed kunnen volgen. Misschien wel een leuk idee om ze mee te nemen naar de matinee. Dat doen we dit jaar voor het eerst, een matinee. Tijdens de première.”

Poncho in plaats van paraplu

Enne … die regen van de laatste tijd? ,,Nou ja, daar kunnen we dus niks tegen beginnen. Gewoon een poncho meenemen voor het geval dat er een buitje overtrekt. Liever geen paraplu, want dat is natuurlijk niet handig op een tribune.”

Op zondag 23 juni is de première om 14.30 uur. Daarna zijn er nog twee avondvoorstellingen in Best op 27 en 28 juni. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theatergroep Bluv.

Je kunt dit artikel ook lezen in het Eindhovens Dagblad als Premium. Met dank aan Robert van der Net voor de foto.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.