Kapitein Iglo op Bestse Haringparty

0
141
Bestse Haringparty Wilma Vervoort

Ook Best heeft sinds drie jaar haar eigen ‘haringparty’. Zo’n 250 Bestenaren kwamen er op 20 juni op af. Natuurlijk niet alleen voor de vette haring, maar vooral voor de ouderwetse gezelligheid. En … voor Kapitein Iglo.

Stichting Bestse Haringparty is het brein achter dit festijn. Bestuursleden Jos van Riel en Ad Meulengraaf bedachten dik drie jaar geleden in de kroeg dat het wel leuk zou zijn om de komst van de nieuwe haring ook in Best te vieren. Dat werd zo’n doorslaand succes dat er een extra bestuurslid/medeorganisator bij moest komen: Koen der Kinderen.

Waarom zijn jullie dit gaan organiseren?

Is het in navolging van de bekende party in Amsterdam? ,,Nee, die hebben het van ons!” lachen de mannen. ,,Maar alle gekheid op een stokje … het leek ons een mooi thema. We wilden een toegankelijk feestje bouwen waar elke Bestenaar welkom is. Het is dus niet voor hotemetoten en netwerken is niet verplicht wat ons betreft. Gewoon gezellig bij elkaar en ouwehoeren. In een landelijke omgeving, dus we kozen voor Café Dokus. Eigenaren Annemiek en Jos schakelen zelfs familieleden in om de boel op rolletjes te laten lopen.”

Waar halen jullie de haring vandaan?

,,Die komt altijd van Vishandel Tol, dat is een visverkoper die we in Best allemaal kennen. Rond half 7 rijdt de grote kar met vis binnen en dan kan het haringhappen beginnen. Maar er worden ook andere visjes geserveerd, zoals zalm en paling. “

Is er een speciaal programma tijdens de Haringparty?

Zeker weten. Uiteraard is er muziek. We hebben niet voor een DJ gekozen, maar voor live artiesten. De bekende accordeonist Hans Kap, die ook bij Tino Martin speelt, en zanger Glen Palm. Dat soort muziek geeft meteen al sfeer. Verder zetten we een Bestenaar in het zonnetje die ‘iets’ moois doet of heeft gedaan. Die krijgt een oorkonde en een vaatje haring en er gaat geld naar het doel waar zij voor staan.”

Wat voor publiek komt er op de Haringparty af?

,,Van jong tot oud en uit alle lagen van de bevolking,” aldus Van Riel. Volgens hem is het een echt dorpsfeest waar iedereen van de ene tafel naar de andere loopt om gezellig bij te kletsen. Natuurlijk wordt er ook gedanst en meegezongen. ,,Na een paar uur zit de stemming er al goed in. De meeste gasten komen op de fiets.”

Wie is Kapitein Iglo en wat doet hij op het feest?

David de Leeuw uit Best ondergaat een complete metamorfose en zou zo tussen de vissticks passen, zo blijkt uit de foto’s. ,,Hij doet het verhaal bij de prijsuitreiking en loopt tussen de gasten om het feest nog verder op te leuken.”

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.