Valt het doek voor Lokale Omroep Best?

0
165
Lokale Omroep Best Wilma Vervoort

Volgens Jan van Tilborg en Hans Rufi is die kans groot: ,,Zonder locatie zit er niks anders op!”

Eind vorig jaar viel de huuropzegging in de bus. Lokale Omroep Best (LOB) moet per 1 januari 2025 Cultuurspoor verlaten. Naarstig zoeken naar een alternatief levert vooralsnog niets op. Gaat de viering van het 40-jarig bestaan gepaard met een afscheid?

Forse huursverhoging

Ze waren juist zo blij toen ze destijds vanuit de Leemkuilenflat naar Cultuurspoor konden verhuizen. ,,We wilden heel graag in het centrum zitten”, vertelt voorzitter Jan van Tilborg. ,,Dan is er meer binding met ons publiek. We pasten echt in de culturele hotspot die Cultuurspoor zou zijn. We waren heel blij, maar dat veranderde in oktober 2023 toen er een vrij forse huursverhoging werd opgelegd.”

LOB had in mei 2023 ook al een huurverhoging gehad, de ‘gewone’ jaarlijkse. Deze tweede verhoging, die per 1 januari 2024 in zou gaan, kwam dus als een verrassing. ,,Wij verzochten om een specificatie, omdat we nauwkeurig aan onze subsidieverstrekkers moeten aangeven wat we aan energiekosten betalen. Volgens het huurcontract moeten we die specificatie ook krijgen. Maar dat gebeurde niet. De verhuurder gaf aan dat het bedrag niet uitgesplitst kon worden. Dat is vreemd, want op de maandelijkse facturen gebeurt dat wèl”, aldus secretaris Hans Rufi.

Opzegging huur

Een vervolggesprek bood volgens LOB geen soelaas. Vlak daarna troffen ze een aangetekend schrijven aan waarin de huur werd opgezegd per 1 januari 2025. Die opzegging was onder de deur doorgeschoven en kennelijk ook naar het oude adres op de Leemkuilen gestuurd. ,,Niemand van LOB heeft voor ontvangst getekend. We werden gebeld door de verhuurder over de opzegging. Toen we zeiden dat we deze niet aangetekend hadden ontvangen, stuurden ze hem nog een keer: wéér naar de Leemkuilen!”

De reden van de opzegging is niet meegedeeld, maar LOB vermoedt dat het om commerciële belangen gaat. ,,Klopt,” zegt de verhuurder. ,,We hebben destijds, om de gemeente tegemoet te komen, een veel lagere huur voor LOB afgesproken dan die we aan andere huurders in rekening brengen. Nu, jaren later, wordt het tijd dat ook LOB het normale commerciële tarief gaat betalen. Als ze de verhoging hadden geaccepteerd, hadden ze gewoon kunnen blijven zitten wat ons betreft.”

Extra subsidie nodig voor hogere huur

Dat bedrag kan LOB echter niet opbrengen. Ze hebben de gemeente om hulp gevraagd bij het vinden van een ander pand, maar daar komt weinig tot niets uit. ,,De gemeente vindt het blijkbaar geen bezwaar dat alle cultuur uit Cultuurspoor verdwijnt. En dat LOB dreigt te verdwijnen, maakt kennelijk ook niets uit. Want anders zouden ze onze subsidie wel verhogen zodat we ons een pand met een hogere huur kunnen veroorloven. Een ander pand hebben we nog steeds niet kunnen vinden.”

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er tijdens een gesprek door LOB niet verzocht is om extra subsidie te verlenen. ,,We hebben Omroep Best een alternatieve locatie aangeboden, maar deze voldeed helaas niet aan hun eisen. We blijven hen helpen zoeken naar geschikte locaties”, aldus de gemeente.

Hopelijk is jubileumfeest geen afscheid

En hoe nu verder? Van Tilborg: ,,We kunnen zelfs niet meer terug naar onze oude locatie aan de Leemkuilen. Eind van dit jaar willen we ons jubileum vieren met al onze vrijwilligers. Hopelijk wordt dat geen afscheid.”

Je kunt dit artikel ook in het Eindhovens Dagblad lezen.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.