EHBO Eerste Hulp Bij Overgang

1
770
InAndOutOfAfrica-Menopause Nomad-Wilma Vervoort-Tekstschrijver-Power of the pen-Menopause Magician-Interactive Acts-Eerste Hulp Bij Overgang

De week van de overgang

Hij WAS er (weer): De Week Van De Overgang. Van 12 tot en met 17 april 2021 en het is niet voor de eerste keer dat hij werd gehouden, die week. Ik had er nog nooit van gehoord. Jullie?

Als ik op hun website kijk zie ik dat het thema voor 2021 was: Overgang op de agenda. Dat is dan ook meteen de enige verwijzing naar 2021 die ik zo 1-2-3 zie staan; de rest van de berichten is oud. Op zich wel jammer want het is een prachtig initiatief, zo’n week.

Want de overgang moet zeker op de agenda. We worden allemaal steeds ouder en grijzer en daarom neemt het aantal vrouwen dat in de overgang zit hand over hand toe. Volgens de bovengenoemde site zo’n 2 miljoen. 2 miljoen vrouwen die min of meer kampen met klachten en verschijnselen waar vaak toch nog een soort van besmuikt om wordt gelachen. De cartoons over vrouwen met opvliegers vliegen om je oren en iedereen kent wel het gegrinnik onder mannen als ze het over een vrouw hebben “die moeilijk doet”. Want “die” zal wel in de overgang zitten! Of ongesteld moeten worden, dat kan ook nog.

Solidair met je zusters

Mijn verkering Nic zegt altijd dat “ … vrouwen elkaars hand vasthouden…” Nouwww ….. Vrouwen zelf zijn lang niet altijd zo solidair met hun “zusters”. Hoe vaak ik dat niet heb gemerkt of ondervonden, je wilt het niet weten. Ik zat, als enige vrouw-van-boven-de-50 in een project waarbij 80% van de collega’s jonger was dan 35.

Soms had ik het gevoel alsof ik in een tijdmachine razendsnel terugreisde naar de periode waarin mijn puberende zoon al ogenrollend voor me stond als ik weer eens iets zei wat volgens hem toTAAL bezopen was. Vervang “zoon” door “collega’s” en je snapt wat ik bedoel. Ik was toch regelmatig “die oude taart”. En dan had ik nog niet eens zoveel last van mijn hormonen. Of is dat een typische opmerking van iemand die er zo door geregeerd wordt dat ze het niet eens meer zelf ziet 🤣🤪?

Wie heeft er tips?

Wat zou het goed zijn, en handig trouwens ook, als we met elkaar goede tips zouden kunnen delen over hoe te dealen met (eventuele) ongemakken die de overgang met zich meebrengt. En dan elkaar niet lopen afkraken als er iets voorbijkomt waarvan jij denkt: Waaat??? Want dan is de lol er gauw af.

Ik heb bijvoorbeeld al iemand anders heel blij gemaakt met die Sperti-tip voor de gordelroos. Waarmee ik maar wil zeggen: vaak vind jij iets wat je doet heel gewoon en denk je er niet eens meer over na terwijl iemand anders er geweldig mee geholpen zou zijn. Dus: DELEN DIE TIPS want aardig zijn kost niks en levert heel veel op. 

EHBO Eerste Hulp Bij Overgang

Wie heeft er zo’n tip en deelt hem graag? Laat het me weten en wie weet kan ik een soort EHBO-boek over schrijven!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.