Hoe eng is het in Zuid-Afrika?

0
179
Menopause Magician-tekstschrijver-wilma vervoort-content schrijven- power of the pen-hoe eng is het in zuid-afrika

Inmiddels lijkt het erop dat de repatriëringsvluchten voor Nederlanders in Zuid-Afrika zijn beëindigd. Toch zit er hier nog een flink aantal Nederlanders, maar ook andere Europeanen, vast. Omdat ze het simpelweg niet voor elkaar kregen om naar de vliegvelden van Kaapstad of Johannesburg te komen. Niet iedere Zuid-Afrikaan heeft namelijk zin om de “roadblocks” onderweg te trotseren om iemand bij het vliegveld af te zetten want de schrik voor de politie en het leger zit hier diepgeworteld. Dat is iets waar ik de afgelopen tijd wel achter ben gekomen. Hoe eng is het in Zuid-Afrika? Ik denk: behoorlijk.

United Nations-lijst

De UN heeft Zuid-Afrika inmiddels op een lijst geplaatst van landen waar de regering de coronacrisis aangrijpt om haar macht te vergroten. Daar word ik niet vrolijk van. Toen ik dat opmerkte tegen mijn Zuid-Afrikaanse verkering haalde hij zijn schouders op. Voor hem is het gevoel dat ik nu heb totaal niet ongebruikelijk.

De regering, de gemeente, politie en het leger, ze zijn onbetrouwbaar en je kunt er het beste maar niks mee te maken hebben. Corruptie is de normaalste zaak van de wereld en honger naar macht ook. Hij heeft het me eerder verteld maar toen was het toch een beetje de ver van mijn bed show. Nu ik zelf in dat bed lig is het andere koek.

De mensen die nu de boel bestieren (de regering dus) zijn lang niet allemaal ter zake kundig en komen bij tijd en wijlen met standpunten naar buiten waar ik steil van achterover sla.

Zo is er een minister (Patel) die fel tegen online-shoppen is omdat dat “…niet eerlijk is tegenover de gewone winkels die op slot moeten blijven …” Hoe je dan aan spullen moet komen die je niet in de supermarkt of drogist kunt komen vertelt het verhaal niet. Ik heb het niet over een paar schoenen of een fles parfum. Maar computeronderdelen of contactlenzen zijn toch vrij essentieel.

National Command Councel

Inmiddels wordt het land bestuurd door een speciale coronacommissie (National Command Councel) die de president kan overrulen en dat ook doet. Nadat hij vorige week aankondigde dat er weer sigaretten verkocht zouden gaan worden herriep de commissie de beslissing. Want, het is ongezond voor mensen, dat gerook.

Tegelijkertijd werd er geruisloos een avondklok ingesteld terwijl de indruk werd gewekt dat de lockdown juist versoepeld zou worden. Die wordt ook wel versoepeld want je mag weer eten bestellen en buiten de deur gaan werken (als het echt niet anders kan). Maar voor het overgrote deel van de bevolking is de bewegingsvrijheid verder ingeperkt.

Handhaving op eigen houtje

De 70.000 militairen die zijn vrijgemaakt om de politie te helpen handhaven, daar bestaan ook grote zorgen over. Zonder training of wat dan ook zijn ze het land in gestuurd en het lijkt erop dat ze naar eigen goeddunken handelen. Er zijn al talloze klachten ingediend omdat er boetes zijn uitgedeeld die ongegrond zijn. Waar dat geld van die boetes naar toe gaat? Jij mag het zeggen. Daarnaast wordt er buitensporig hard opgetreden. Traangas, rubberkogels en de zweep erover.

Onbetrouwbare overheid

De onafhankelijke kranten maken gehakt van de huidige regering en het enge is, wanneer je de commentaren leest van lezers, zij enorm worden geprezen voor hun moed om de kritische berichten te plaatsen. Niet echt iets waardoor je je veilig voelt hier.

Hoe eng is het in Zuid-Afrika?

Twee vooraanstaande advocaten hebben nu een officieel schrijven gestuurd aan de president waarin ze aangeven dat bepaalde wetten momenteel met voeten worden getreden. Dat heeft dan met name betrekking op de samenstelling van de eerdergenoemde National Command Councel waardoor bepaalde ministers buitenspel zijn gezet. Beide advocaten vragen om uitleg en stellen dat ze vervolgstappen zullen nemen indien de uitleg niet of niet afdoende wordt gegeven. De grote vraag is dan natuurlijk of die vervolgstappen tot iets substantieels zullen leiden.

Special thanks to DailyMaverick for the image.

Ik ben schrijver van beroep, werk als correspondent en kan ook voor JOU precies op papier zetten wat JIJ bedoelt! Meer lezen? Klik hier of neem direct contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.