Jasper de Bock uit Best wint Prinses Christina Concours

0
276
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-jasper de bock prinses christina concours-2

Met zijn compositie ‘Planten van Pijper’ won Jasper de Bock het tweejaarlijkse prestigieuze Prinses Christina compositieconcours in de leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar. Hij mag een Masterclass volgen bij een Nederlandse componist en deelnemen aan een mentorsessie bij het Nieuw Genootschap van Nederlandse componisten.

“De compositie is bedoeld voor cello, klarinet, percussie en piano” vertelt Jasper. Onlangs won hij ook al op het internationale Tsjaikovski Symphony concours in Rusland met twee composities zowel de eerste als de tweede prijs.

Jaspers muzikale carrière begon op zevenjarige leeftijd. Hij vond een keyboard op zolder en ging daarmee aan de slag. “In de tijd dat ik geen les had zat ik te improviseren. Na verloop van tijd ging ik het opschrijven. Daarna begon ik daar aanpassingen in te doen. Dus al doende was ik aan het componeren geslagen.”

Vrijwel al zijn vrije tijd steekt hij in het musiceren. Een keer in de week gaat hij op les bij Olga van der Pennen uit Best. In 2017 ontmoette hij haar tijdens een optreden dat zij verzorgde op het Heerbeeckcollege. “Ik had op dat moment geen docent en dacht: ik vraag gewoon of ik les bij haar kan volgen. Zij is zelf immers ook componist. Ik volg ook compositieles bij Arno ter Burg die ik ken via het Nederlands Blazers Ensemble. Want ik doe elk jaar mee met hun compositiewedstrijd “Op weg naar het Nieuwjaarsconcert”.

Als hij zou moeten kiezen tussen alleen pianospelen of alleen componeren zou hij beslist voor het laatste gaan. “Dat is mentaal veel uitdagender dan alleen maar pianospelen.” Hij hoopt in de toekomst dan ook als componist aan de slag te kunnen. Na het Heerbeeckcollege wil hij naar het conservatorium. “De docenten waar ik graag les van zou willen krijgen zitten in Berlijn, Wenen, Helsinki. Daar zou ik dus het liefst heengaan.”

Hij bespeelt naast de piano geen andere instrumenten. “Ik heb wel eens gedacht om vioolles te nemen maar dan moet ik toch weer helemaal van vooraf aan beginnen” mijmert hij. Die tijd steekt hij dan liever in pianospelen en componeren. Voor dat laatste is het trouwens helemaal niet nodig dat je andere instrumenten kunt bespelen. “Als je het instrument op zich maar kent is het ook goed.”

Volgens Van der Pennen is Jasper een model-leerling. “Hij doet altijd wat hij zegt en belooft. Afspraak is afspraak. Daarnaast is hij zeer gedisciplineerd en werkt hij heel duidelijk naar een doel toe. Die eigenschappen zijn zeker zo belangrijk als muzikaliteit op zich.” Ze vertelt dat ze tijdens de bekendmaking van de prijswinnaars van het Prinses Christinaconcours wel een traantje moest wegpinken. “Het was zo spannend voor Jasper. Want je bent zo kwetsbaar met een eigen compositie. Die prijs is echt een enorme erkenning.” De video van de prijsuitreiking kun je hier zien.

Ik schrijf voor de krant, voor andere opdrachtgevers en als je dat wilt ook voor jou. Weten hoe goed dat kan uitpakken? Neem dan contact met me op.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Olga van der Pennen voor de foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.