Kasteelvrouwe Emmy van Chateau des Chauvaux op Omroep MAX

0
293
inandoutofafrica-menopause nomad (17)

Voor Vijftigplusmagazine interviewde ik Kasteelvrouwe Emmy, bekend van Omroep MAX. Dit interview staat, net als andere interviews die ik voor hen afnam, op hun site

Dromen over ‘iets heel anders gaan doen’: wie doet dat nou niet? We smullen van “Ik vertrek” en hoewel we ons soms verkneukelen om de dingen die fout gaan, zijn we toch stiekem jaloers op die paradijsvogels die gewoon de sprong in het diepe wagen. Emmy deed dat ook en heeft er nog nooit een dag spijt van gehad.

Emmy is eigenaar van een kasteel in de Dordogne: Chateau des Chauvaux. Ze verhuurt inmiddels drie kamers, maar is nog volop bezig met de rest van het kasteel en de tuin. “Ik ben een doener en een dromer. Ik kan iets helemaal voor me zien en vervolgens wil ik het dan ook in de praktijk gaan uitvoeren. Stilzitten, daar ben ik niet zo goed in.”

Iets anders, iets spannends

Ze werkte in de zorg maar wilde dat niet tot aan haar pensioen blijven doen. Er moest iets anders komen, iets spannends. “Ik dacht chambres d’hôtes, zeg maar een Bed&Breakfast, maar dan op z’n Frans. Horeca-ervaring had ik niet, maar ik kan wel goed aanvoelen wat mensen graag willen. En ik houd ervan om een tafel mooi te dekken, dingen mooi te maken. Mijn man Rutger en ik gingen op zoek in Frankrijk naar een huis dat daarvoor geschikt zou zijn. En toen kwam dit kasteel op ons pad. Rutger zei nog lachend: ‘een opknappertje!’ en ja, dat klopte wel. Er moest flink wat aan gebeuren. Maar ik was helemaal verkocht.”

Twee keer ging ze kijken, maar helaas werd het kasteel aan iemand anders verkocht. Dat was wel zuur. Maar wat gebeurde er? Het kwam opnieuw op de markt en toen was ze er als de kippen bij.

“Ik vertrek”

“Eigenlijk bleek toen dat Rutger er toch iets anders inzat dan ik. Maar ik heb het toch gekocht ben eigenlijk meteen aan het werk gegaan in het kasteel. Er moest flink wat gebeuren en ik nam me voor om zo snel mogelijk twee kamers en een badkamer klaar te maken. Dan had ik in ieder geval iets om te verhuren en kon ik geld verdienen. Want zo’n kasteel opknappen, dat kost natuurlijk wel wat.”

Het hele project kreeg een ‘boost’ toen Emmy en Rutger in ‘Ik vertrek’ te zien waren; op 1 januari 2021. “Daarna regende het reacties. Geweldig! Mensen wilden komen helpen, geld geven, noem het maar op. Ik was volkomen overdonderd. Wildvreemde mensen! Ze opperden het idee om een crowdfundingsactie te starten. Met die gedachte had ik zelf ook al gespeeld, maar toen besloot ik om het ook echt te gaan doen. Mensen konden een voucher kopen voor 100 euro en daarmee verzekerden ze zichzelf van een overnachting in ons kasteel. Nou, dat was een groot succes. Dus met dat geld ben ik aan de slag gegaan. En inmiddels ben ik met de vierde kamer bezig. En de tuin.”

Meer dan een kwastje verf

Zo’n renovatie gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, of wel? “Nou, echt niet! Want er komt best een hoop bij kijken. Het is meer dan een kwastje verf en een behangetje natuurlijk. In de torentjes wil ik bijvoorbeeld badkamers realiseren. Tsja, en dan begint het: ingewikkeld vanwege de afvoer en de septictanks. Maar goed, we hebben de tijd. Maar het dak … dat was wel een ander verhaal.”

Omroep MAX

Gelukkig waren er na de aflevering van ‘Ik vertrek’ verschillende partijen geïnteresseerd om een real life-serie te maken over Emmy en haar project. Ze koos voor Omroep MAX. “Het geld dat ik daarmee verdiende, gebruikte ik om het dak te fiksen. En natuurlijk levert zoiets ook veel publiciteit, en dus ook gasten, op. Het is echt gezellig als er zo’n filmploeg rondloopt maar ik moet natuurlijk wel nadenken wat interessant is voor de kijkers straks. Binnenkort komt er een vervolg van de serie uit, van drie afleveringen. Daarin vertel ik onder andere over het ‘Napoleon en Josephine’-bal dat ik ga organiseren. Mensen kunnen zich daarvoor opgeven en het wordt echt helemaal in de juiste stijl gehouden. Dus met mooie kostuums en vooraf een workshop om te leren dansen zoals zij vroeger deden.”

Toekomstplannen zijn er genoeg, al vindt Emmy wel dat het niet alleen om de realisering van al die plannen gaat. De reis daarnaartoe is minstens zo belangrijk. “Ik wil genieten van alles wat er gebeurt. En de gasten moeten ook genieten van hetgeen ze hier beleven en meemaken. Natuurlijk wil ik graag dat alle kamers uiteindelijk allemaal mooi zijn ingericht en dat de tuin een echte kasteeltuin is geworden met allerlei rozen en bloemen. Maar het hoeft van mij niet allemaal ‘af’ te zijn. Het ermee bezig zijn is nog wel het allerleukste. En Joost mag weten: tegen die tijd dat het allemaal af is wil ik misschien wel iets heel anders, want ik wil wel graag bezig blijven.”

Geen spijt

Dus geen teleurstellingen of spijt? “Totaal niet! Ik ben zo blij dat ik geen ‘gewone’ baan meer heb! Nu kan ik doen en laten wat ik wil. Ik ben lekker buiten en geniet van de natuur en niemand vertelt me wat er allemaal ‘moet’. Natuurlijk moet ik voor de gasten zorgen als ze komen, maar dat vind ik juist leuk. En het loopt heel goed, zelfs in de winter komen er mensen. Die hebben ons op tv gezien en zijn nieuwsgierig. Het gaat er hier informeel aan toe. Als mensen graag ’s avonds willen eten kan dat eventueel ook, maar in principe is het slapen en ontbijten. Ik ga ook niet de hele tijd vragen of ze nog wijn willen om de omzet op te krikken of zo, stel je voor.”

Volgens Emmy heeft het kasteel haar veel meer gebracht dan ze had durven hopen. Vooral de reacties van mensen hebben haar verrast en aangenaam getroffen. “Het maakt zoveel positiviteit los, dat is ongelooflijk. Ik kan er nog steeds niet over uit dat mensen gewoon komen helpen, omdat ze het project een warm hart toedragen. Dat is toch geweldig!”

Doe wat je graag wilt doen

Dus je raadt het andere mensen ook aan, om zoiets te doen? “Nou, ik raad ze vooral aan om datgene te doen wat je graag wilt doen. Dat hoeft niet per se het kopen van een kasteel te zijn. En ‘naar de maan verhuizen’ is natuurlijk ook niet voor de hand liggend. Maar er kan altijd veel meer dan je zelf denkt. Meestal zijn het de mensen om je heen die je proberen te vertellen dat je iets niet moet doen. Vaak omdat ze het zelf niet durven. En ondertussen hebben ze wel veel commentaar. Op mij ook. Ik zou veel eerder dingen af moeten maken, hoor ik dan. Maar zo werkt het niet. Ik doe het zoals ik het goed vind en dat zouden anderen ook moeten doen, die iets willen gaan doen wat niet zo standaard is.“

Emmy heeft allerlei adviezen in de wind geslagen, vooral de adviezen dat ze NOOIT aan dat kasteel zou moeten beginnen. “Als ik niet zo eigenwijs was, had ik het nooit voor elkaar gekregen. Natuurlijk maakte ik me ook wel eens zorgen: “Wat nou als er niemand komt logeren??” Maar ja, dan zat ik in ieder geval al wel op een mooie plek, in mijn eigen kasteel!”

Meer weten over logeren bij Emmy? Kijk op de site chateaudeschauvaux.com

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.