Kinderen moeten kunnen groeien en bloeien

0
96
inandoutofafrica-menopause nomad-menopause magician-tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-zevensprong

11 juni was het Groeiendag! op basisschool De Zevensprong in Best. Een culturele feestdag met een hoop “groen” erin verweven. Regendansen, stormbaan, knutselen, capoeira èn instrumenten maken en bespelen; de dag zat bomvol activiteiten waarin de kinderen zich op hun eigen manier konden uitdrukken.

En dat is volgens Lotti Erkelens, groen-coördinator, precies waar het om gaat. Ze is medeverantwoordelijk voor de “groene weg” die de school heeft ingeslagen. Dan denk je in eerste instantie aan de natuur, groeiende planten en duurzaamheid. En dat klopt ook wel, maar het heeft ook betrekking op het laten groeien van de kinderen op een manier die bij hen past. Een roos groeit immers ook anders dan een krop sla of een gladiool.

“2 jaar geleden heb ik de moestuincoach-opleiding gedaan en sindsdien ben ik 4 uur per week op school bezig als “groen katalysator”. We hebben inmiddels een moestuin aangelegd en betrekken hier stapje voor stapje meer groepen bij. Over twee jaar is de ver-nieuw-bouwing van het gebouw aan de Haktol klaar en zitten we weer met zijn allen in één gebouw. De bedoeling is dat de groen-visie dan helemaal ingeburgerd is; niet alleen bij de kinderen maar ook bij het team.”

Volgens Erkelens zijn de komende twee jaar uitermate geschikt om te experimenteren. “Het gaat dus niet alleen om een moestuin hè. Ook over de persoonlijke groei van de kinderen. Wat heeft een kind nodig? De hele tijd aan een tafeltje zitten? Of lekker naar buiten om te leren? We hebben ook een bokszak in de school opgehangen. Als je je energie kwijt moet kun je je daar lekker op uitkuren. We hebben ook “slacklines” besteld: dat zijn van de touwen die je tussen twee bomen spant en waar de kinderen dan al “koorddansend” van de ene boom naar de andere gaan.

Nova en Juul zijn druk bezig om de plantenbakken, geleverd door Campus Vitaal uit Best, te beschilderen. Nova vindt dat de natuur erg belangrijk is, we zouden voor iedere boom die we kappen een nieuwe moeten planten volgens haar. Vriendin Juul onderschrijft het idee dat het goed is om ook buiten dingen te leren. ´Als het sneeuwt kun je daar ook van alles over leren.”’

De Groeiendag wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Het bovenstaande artikel kun je ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.