Lezing Nationaal Landschap Het Groene Woud door Dye van Best

0
276
Tekstschrijver-Content schrijven-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye-van-Best-1024x1014

Kom naar de Lezing Nationaal Landschap Het Groene Woud door Dye van Best. Het Groene Woud is van iedereen en voor iedereen dankzij de samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven, organisaties en burgers. Door hun initiatieven en betrokkenheid valt er te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten van karakteristiek landschap, bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid. Het Groene Woud is dynamisch, verrassend en dichtbij en … gewoon bij jou om de hoek!

Plaats en tijd

Op dinsdag 11 februari 2020, om 20.00 uur organiseert de Erfgoedvereniging Dye van Best samen met IVN Best een lezing door de heer Marco Renes met een film van Mark Kapteijns. De bijeenkomst wordt gehouden in de grote zaal van de Prinsenhof te Best.

Het Groene Woud

is een gebied van 35.000 hectare in de driehoek EindhovenTilburg‘s-Hertogenbosch; het gebied kent een kern van 7.500 hectare aan natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. De overheid riep het gebied in 2005, naast negentien andere gebieden, uit tot Nationaal Landschap.

De benaming Het Groene Woud is net als Randstad een planologische term die niet voorkomt uit de historie van de streek, maar recent verzonnen is. De naam komt van het café ‘Het Groene Woud’ in Liempde, waar de eerste vergadering over de inrichting van dit gebied werd gehouden.

Kleinschaligheid

Wat het Groene Woud bijzonder maakt is de kleinschaligheid en daardoor de grote variatie in het landschap. De oorsprong hiervan voert ver terug in de tijd, toen de mens begon met het ontginnen van de woeste gronden. Dat is nog goed te zien aan de bolle akkers, die ontstonden door bemesting van arme gronden met heideplaggen en mest en waarvan rond Liempde en Haaren enkele voorbeelden te vinden zijn.

Of aan de uitgestrekte  populierenweides, zogenaamde coulisselandschappen, zoals die in het Wijboschbroek bij Schijndel. Niet overal werden de woeste gebieden ontgonnen. Zo is De Kampina tussen de kernen Boxtel en Oisterwijk nog steeds een ruig natuurgebied met uitgestrekte heideveldenbossen en stuifzand. Ook water speelt een rol bij de variëteit aan landschappen. De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn een bezoek waard en tal van beken stromen door het landschap. Langs de rivier de Dommel zijn op veel plaatsen nog oude beemdgronden met een weelderige plantengroei te vinden.

Diversiteit planten en dieren

In de bossen van Het Groene Woud komen veel soorten planten en dieren voor. Met name de zogenoemde leembossen hebben vaak een hoge biodiversiteit. Dit hangt samen met de relatief vochtige bodems waarop ze ontstaan zijn. De leembossen van Midden-Brabant vormen de natuurkern van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Ze hebben vaak een lange historie en hebben zich relatief natuurlijk ontwikkeld.
Tot de leembossen van Midden-Brabant horen Mortelen en ScheekenHeerenbeekVelderschbosch en De Geelders.

Edelhert is terug

In 2017 heeft Brabants Landschap samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in Het Groene Woud. De dieren leven in de gebieden Scheeken en Mortelen, aan weerszijden van de A2. Eind 2019 is het leefgebied in de Mortelen uitgebreid, doordat de natuurbrug over het spoor Eindhoven-Den Bosch gereed is gekomen.

Over de sprekers:
Marco Renes is veldmedewerker soortenbescherming bij het Brabants Landschap Marco is een bevlogen verteller en praktijkman, begaan met alle soorten dieren die het moeilijk hebben.
Mark Kapteijns is een talentvolle natuurfilmer. In het dagelijks leven is Mark werkzaam als terreinmedewerker van Brabants Landschap in de regio van het Groene Woud. In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden. 

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.