IVN Best viert 50-jaar bestaan

0
165
content schrijven-wilma vervoort-tekstschrijver-IVNBest 50 jaar

IVN Best viert 50-jaar bestaan. Het wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande afdelingen binnen IVN Nederland. Het jubileumjaar staat bol van de activiteiten; zo wordt er bij het station een bloemenweide ingezaaid in de vorm van een hart als cadeau aan de inwoners van Best. Een mooie verwijzing naar het motto van IVN: “Hart voor de natuur”.

Riksja-routes

Daarnaast worden op 28 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kanidas speciaal uitgezette routes overhandigd aan de Bestse Riksja-vrijwilligers die er regelmatig op uit gaan met mensen die niet meer goed ter been zijn. Ze kunnen met deze routes hun passagiers onderweg vertellen wat ze zoal tegenkomen in de natuur.

Ook wordt er op 21 juni een feestavond gehouden voor de leden plus een receptie waar iedereen welkom is. Meer berichtgeving daarover volgt nog, ook over de andere activiteiten in het kader van de jubileumviering.

Gidsopleiding IVN

IVN Best is opgericht op 24 juni 1970; het initiatief kwam van Natuuractiegroep De Mug en Vogelvereniging De Vogelvriend uit Best. Zij wilden mensen actief kennis laten maken met de natuur.

In het begin waren er maar twee gidsen die met belangstellenden op stap gingen maar dat aantal groeide gestaag. “De opleiding tot gids duurt 2 jaar. Elke twee weken een avond en twee keer per jaar een excursie. Je leert niet alleen van alles over wat er groeit en leeft, maar vooral ook waarom dat zo is; de samenhang zeg maar. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op het presenteren, het overbrengen van de kennis aan de mensen die je op sleeptouw neemt. Aan het eind van de cursus maak je een werkstuk.” Aan het woord is Trees Cremers, zij is zelf gids en bestuurslid van IVN Best.

Passie voor IVN

De gidsen gaan ook regelmatig met elkaar op stap om van elkaar te leren en elke wandeling die ze begeleiden wordt vooraf grondig voorbereid. “De mensen binnen IVN hebben werkelijk een passie, een hart voor de natuur” vertelt Jan Ackermans, de voorzitter.  “Ze willen zó graag zaken voor elkaar krijgen en ontplooien dan zelfstandig allerlei initiatieven. Het valt soms niet mee om dat in het grote geheel in te passen maar de liefde voor IVN is zo groot dat iedereen zich uiteindelijk toch daarnaar schikt.”

Educatie en scholing

IVN onderscheidt zich van andere natuurbehoudverenigingen door zich uitsluitend te richten op educatie en voorlichting. En ook hier geldt: de jeugd heeft de toekomst. Alle kinderen van groep 7 van de basisschool gaan twee keer per jaar met een IVN-gids de natuur in en vorig jaar werd er een cursus Groene Woudloper georganiseerd voor kinderen tussen 10 en 12 jaar oud. De jeugd hart voor de natuur bijbrengen, dat is een belangrijke doelstelling van IVN.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.