Nieuwe zwembadlift in ZIB Best

0
308
Tekstschrijver-Best-Content Schrijven -Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-zwembadlift ZIB Best

Splinternieuwe zwembadlift in ZIB Zwemcentrum Best

Voor mensen met een lichamelijke beperking is zwemmen één van de beste manieren om aan hun conditie te werken. Voor een aantal van hen is een zwembadlift echter een vereiste om in en uit het water te komen. Toen de 20 jaar oude lift in het ZIB definitief de geest gaf was dat dan ook een flinke domper. Gelukkig is er nu een nieuwe, mobiele zwembadlift gekomen.

Gezelligheid speelt ook mee

Marijke Smits van Gehandicapten Platform Best is zelf ook een fanatiek zwemster. Maar steeds vaker werd ze gebeld door het ZIB dat de lift het niet deed. “Dat was elke keer weer een flinke teleurstelling want dat ontnam mij de mogelijkheid om aan mijn conditie te werken. Ik zwom altijd 40 baantjes in een half uur tijd en dat is toch 500 meter. En behalve dat miste ik natuurlijk ook de gezelligheid van het samenzijn met de medezwemmers na afloop van het sporten.”

Toen de lift het op een gegeven moment helemaal begaf kon er niet anders besloten worden dan dat er een nieuwe lift moest komen. “Het is belangrijk dat mensen met een beperking mee kunnen doen, daar draait het om. Daarbij is het niet belangrijk om hoevéél mensen het gaat, dat is geen criteria voor het al dan niet doen van een investering” aldus Marijke.

Fondsenwerven

Een nieuwe lift is echter nogal kostbaar. “Wij als GehandicaptenPlatform beseften maar al te goed dat we zelf actief fondsen moesten gaan werven en niet verwachtten dat de eigenaar van ZIB of de Gemeente Best wel over de brug zouden komen” verklaart Marijke. Samen met Fred Hermans, een medebestuurslid, schreef ze een aantal fondsen aan en kreeg ze positieve reacties van Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe en Stichting Tiny en Anny van Doornefonds. Belangenvereniging KansPlus BestOirschot deed ook nog een duit in het zakje. 50% van de investering was daarmee gedekt, de andere 50% heeft de Gemeente Best bijgedragen.

Bevrijdend om te zwemmen

De zwembadlift werd op 19 december officieel in gebruik genomen toen Wilma van der Rijt, wethouder van de Gemeente Best, de sleutel van de lift officieel overdroeg aan Roel van den Oetelaar, eigenaar van het ZIB. Om de lift feestelijk in te wijden ging fanatiek zwemmer Ad Reijnen vervolgens te water. Marijke gaf aan dat het bijna niet uit te leggen is hoeveel het voor mensen met een beperking betekent dat er nu weer gezwommen kan worden. “Even zonder hulpmiddelen kunnen bewegen, dat is zo bevrijdend!” verklaart ze stralend.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.