Teun Toebes uit Best Brabander van het jaar 2019!

0
358
Tekstschrijver Wilma Vervoort Content Schrijven Eindhovens Dagblad Teun Toebes

Op Eerste Kerstdag, 25 december 2019, is Teun Toebes uitgeroepen tot Brabander van het Jaar 2019. Dit werd bekendgemaakt tijdens een speciale uitzending van Omroep Brabant TV, waarin alle genomineerden te gast waren voor een feestelijk diner bij de Commissaris van de Koning in Kasteel Maurick te Vught. De opnames hiervoor vonden afgelopen 12 december al plaats.

Brabander van het Jaar is een initiatief van Omroep Brabant en wordt georganiseerd in samenwerking met de commissaris van de Koning, Wim van de Donk. De afgelopen maanden werden tien kandidaten, afkomstig uit de provincie Brabant, genomineerd voor de titel. Dit waren mensen die voldeden aan de beschrijving dat ze ‘altijd voor anderen klaarstaan, alles aan de kant zetten om een ander te helpen of ingrijpen als de nood nabij is’.

Van vrijdag 22 november 18.00 uur tot en met vrijdag 6 december 18.00 uur kon er via een speciale website gestemd worden op één van de tien genomineerden. Degene met de meeste stemmen werd de winnaar van de titel, kreeg een prachtig beeld en natuurlijk de eervolle titel.

Meedoen in de maatschappij

De in Brabant geboren en getogen Teun Toebes werd al vanaf het startmoment door veel mensen aangedragen als kandidaat bij de redactie van Omroep Brabant. De 20-jarige is een enthousiaste zorgverlener en student hbo-verpleegkunde. Hij wist de afgelopen jaren onder andere met zijn stichting sTeun en toeverlaat talloze harten te veroveren en een groot publiek te bereiken.

Daarmee zet hij zich in voor een samenleving waarin iedereen, ongeacht leeftijd en gezondheid, mee kan doen en mooie momenten kan beleven. Met sTeun en toeverlaat toont Teun zijn positieve visie op de (ouderen)zorg, het vakgebied waar hij zelf in werkt en dit schooljaar in hoopt af te studeren.

‘Mijn collega-zorgverleners vinden het ook fijn om zulke positieve momenten te beleven. Daarom vraag ik aandacht voor tijd en tijd voor aandacht. Werken vanuit vertrouwen, dát is zo belangrijk. Collega’s hebben veel ervaring en dat verdient waardering.

Videokanaal

Op geheel eigen wijze vraagt Teun aandacht voor het thema meedoen in de maatschappij en laat hij de veelzijdigheid van de zorg en de medemens zien. Dit doet hij door het maken en delen van verhalen en beelden die ontroeren en prikkelen én het creëren van gratis geluksmomenten. De video’s zijn te zien via het YouTube-kanaal van sTeun en toeverlaat en worden gedeeld via de social media van de stichting en Teun.

‘Ik ben daarbinnen geweest, maar ik word telkens weggestuurd.’ Deze uitspraak van Tony is de aanleiding voor zijn inzet voor het meedoen in de maatschappij. Wat bleek, er was niet betaald voor de activiteit. De eigen regie die mensen met dementie laten zien, verdient respect. Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht de dikte van de portemonnee of de toestemming vanuit de vertegenwoordiger van de persoon met dementie. Toebes was samen met zijn moeder en bonusmoeder op een weekendfestival toen het idee ontstond om gratis silent disco’s in een verpleeghuis te organiseren. Op dit moment kunnen mede vanuit zijn stichting iedere dag 34 mensen met dementie, hun familie, vrienden én zorgverlener genieten van de muziekactiviteit. ‘Ook jonge mensen met dementie genieten enorm van de muziek en moeten we in de maatschappij blijven betrekken.’

‘Kroon op het werk’

Teun en zijn stichting vielen al eerder in de prijzen. Zo won Teun afgelopen jaar de Visionairs Award en de jonge 100. En natuurlijk de George Maduro Prijs in een vol Rotterdam Ahoy. De titel van Brabander van het Jaar 2019 betekent voor Teun – letterlijk – de koninklijke kroon op zijn werk. “Het is ontzettend fijn dat mijn passie door zoveel mensen wordt gewaardeerd,” aldus de trotse winnaar. “De grote waardering die Wim van de Donk, commissaris van de Koning hebben mij geraakt en zullen mij altijd bijblijven. Ik blijf me met heel veel plezier inzetten voor een samenleving waarin iedereen een plekje heeft en mooie momenten kan beleven. Ieder mens verdient het om mee te kunnen blijven doen in onze maatschappij en in contact te blijven. Brabander van het jaar, een titel die ik met trots zal dragen.”

Tot slot werd Teun de vraag gesteld: ‘als er één ding is dat je met deze prijs zou willen bereiken, wat zal dat zijn?’ Zijn antwoord: ‘dat wij de Brabantse gemoedelijkheid meer terugbrengen in de zorg en de samenleving.’

Tweede Kerstdag in het verpleeghuis

Het winnen van de titel Brabander van het Jaar 2019 was voor Teun een prachtige afsluiting van het jaar. “Maar het leven gaat ondertussen natuurlijk door, ook na het winnen van de prijs” vertelt Teun. “Tweede Kerstdag ben ik gewoon aan het werk in het verpleeghuis. Ondertussen ben ik druk bezig met mijn afstudeeronderzoek en het organiseren van nieuwe gratis geluksmomenten. De feestdagen zijn door het winnen van de titel natuurlijk wel extra feestelijk geworden. Het is een mooie afronding van 2019.

Een heel geslaagd jaar

Ik kijk terug op een heel geslaagd jaar. En een heel feestelijk etentje samen met alle genomineerden, de commissaris van de Koning, en mijn moeder. Zij is mijn sTeun en toeverlaat die hierbij ook aanwezig mocht zijn. We hebben ook veel plezier gehad! Niet te vergeten: ik wil alle mensen die op mij hebben gestemd ontzettend bedanken! Zij hebben het mede mogelijk gemaakt dat ik deze titel mag dragen. Samen staan we voor het vergroten van de Brabantse gastvrijheid in de zorg en de samenleving.’

Over sTeun en toeverlaat

Op 17-jarige leeftijd liep Teun Toebes stage bij een verpleeghuis, een voor hem toen nog onbekende wereld. De kennismaking voelde aan als een warm welkom. Teun ontdekte dat hij blij wordt van het contact met (oudere) mensen. In het bijzonder van het contact met mensen met dementie. Hij zag dat ouderen nog veel plezier kunnen beleven. Het leven houdt niet op in het verpleeghuis, ook al wordt dat vaak gedacht. Dit motiveerde hem om zijn ervaringen en positieve kijk op de (ouderen)zorg vast te leggen in beelden en verhalen. Hij deelt deze via zijn eigen platform sTeun en toeverlaat. De visie van Teun en zijn stichting worden door een breed publiek omarmd, gewaardeerd en gedeeld.

Social media:

Teun Toebes: Instagram, LinkedIn en Twitter | @teuntoebes
sTeun en toeverlaat: YouTube, Instagram en Facebook | sTeun en toeverlaat (@teunentoebespraat)

Foto: Dank aan Omroep Brabant

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.