Oppassen in een vreemd huis?

0
315
WIlma Vervoort-Tekstschrijver-Content Schrijven-Huisdierenoppas aan huis-oppassen in een vreemd huis

Hoe doe je dat nou, wennen op zo’n oppasadres?

Veel mensen zijn daar nieuwsgierig naar, hoe werkt dat nou: oppassen in een vreemd huis? Je bent omringd met vreemde spullen en vreemde dieren. In een vreemde stad. Veel vreemder wordt het natuurlijk niet! Dan voel je je toch ontheemd? Als een kat in een vreemd pakhuis zelfs?

Ik snap die vragen wel. Wanneer je altijd in hetzelfde huis woont is het moeilijk voor te stellen hoe het zou voelen als je steeds ergens anders zit. Een ander bed en een ander bankstel. Hoe werkt het wasmasjien en ligt er het juiste keukengerei? Ik noem maar wat.

WIlma Vervoort-Tekstschrijver-Content Schrijven-Mini cheesecakes

Zijn er bakvormen? Ik bak namelijk heel graag scones, cupcakes en cheesecakes!

Dat klopt allemaal! Maar dat vind ik nou net leuk.

Ik heb één eis die staat als een huis: ik ga niet oppassen in een huis waar het een gribuszooi is. Dat je in een landelijke omgeving zand op de vloer hebt leggen binnen snap ik gerust. En dat er ergens een flos haar ligt vind ik ook geen punt. Huisdieren verharen nu eenmaal!
Maar daarom hoeft de keuken niet zo vet als spek te zijn en de badkamer en/of wc eruit te zien alsof er een koe aan de gang is geweest met (als kers op de taart) een wcborstel waar je gillend van wegholt.

Maar laten we er even vanuit gaan dat we over en weer blij met elkaar zijn en dat ik arriveer op de dag van vertrek. Wat gebeurt er dan?

Checklist

We werken de checklist af voor zover we dat tijdens de kennismaking nog niet gedaan hebben:

 • Wat eten de dieren, wat zijn ze gewend en andere belangrijke informatie (Piet gromt naar andere honden, Mies komt ’s nachts vaak niet thuis, van die dingen).
 • Hoe werkt de (keuken)apparatuur en waar kan ik die vinden? Mixer? De Wi-Fi-code, de tv en aanverwante apparatuur, speciale kuren die de wasmachine vertoont (eerst de stekker eruit en dan er weer in en dan doet ie ‘t!), waar is de stofzuiger en zijn er genoeg zakken en is er ook een strijkijzer? Zijn er bakspullen?
 • Wie kan ik bellen in geval van nood? Dus een lijstje met telefoonnummers (dierenarts, mensen in de buurt die in geval van nood een handje kunnen toesteken).
 • Is alles voor de dieren op voorraad en hoe doen we het als het opraakt? Online bestellen? Wie regelt dat? Hoe wordt dat betaald?
 • Waar liggen de spullen die ik nodig heb om de boel te runnen? (Beddengoed, schoonmaakmiddelen, etc.)
 • Zijn er lekkages, zaken die niet goed werken, van die dingen
 • Hoe werkt het met het afval?
 • Hoe doen we het met de post? Stuur ik een foto van wat er binnenkomt?
 • Kan ik de auto gebruiken, waar ligt de sleutel en hoe zijn we verzekerd? Ik kan een tijdelijke “allrisk” afsluiten voor alle zekerheid. Welke brandstof gaat erin? Nog speciale dingen te melden over de auto? (De tank openen door op de knop onder de stoel te drukken bijvoorbeeld)
 • Is er een fiets en waar is de sleutel en de fietspomp?
 • Kan er getuinierd worden en waar ligt het gereedschap?
 • Wat wil je beslist NIET en beslist WEL?
 • Is er iets te melden waar ik rekening mee moet houden (enge buren?)
 • Waar is het handig boodschappen doen? Zijn er leuke adresjes in de buurt?
 • Waar kan ik mijn kleding kwijt? Zijn er hangers over?
 • Is er huishoudelijke hulp beschikbaar en wat zijn de condities?
 • Wie komt er eventueel op bezoek? Dat nemen we ook door.
 • Hoe vaak contacten we elkaar voor een update?
 • Hoe zit het met parkeren in de buurt?
 • Is er een open haard en mag die aan?
 • Wat doen we in geval van echte nood? Er wordt een dier ernstig ziek. De buurman steekt het huis in brand 😊 ik noem maar wat.
 • Kosten verrekenen (hoe gaan we om met kosten die ik moet maken? Extra voer kopen, lampen die kapotgaan, dat soort dingen).

Uitzwaaien!

En dan vertrekt iedereen (behalve ik) en gaat het feest beginnen! Soms breng ik de mensen zelf naar het vliegveld, maar net hoe het uitkomt.

Daarna huis ik mezelf in door mijn koffer uit te pakken, misschien moet het bed nog opgemaakt worden. Ik heb een paar spullen van mezelf bij die ik altijd gebruik. Mijn eigen kussen, een percolator om koffie mee te zetten, mijn eigen keukenmessen en een digitale fotolijst. Als er geen mixer is neem ik die van mezelf mee.

Ik ga niet het huis anders inrichten natuurlijk maar door het gebruik van wat eigen spullen krijgt het huis toch iets van mezelf. Ook al zit ik ergens maar kort: ik zorg er altijd voor dat ik me thuis voel.

Verzorging van huis en haard

De dieren verzorg ik volgens de regels van de baasjes. Mag de hond niet op de bank? Prima. Als er vachtjes geborsteld moeten worden neem ik aan dat die vachtjes normaal gesproken ook worden bijgehouden.

Ik houd het huis bij zoals ik mijn eigen huis bij zou houden. Dus het wordt schoongehouden, het afval gaat volgens de regels naar buiten, ik houd de tuin bij (maar ga geen achterstallig onderhoud uitvoeren), ben spaarzaam met energie en de enige voorraad die ik aanspreek zijn de schoonmaakmiddelen. Alles wat ik gebruik voor mezelf koop ik zelf.

Wanneer er iets gebeurt neem ik actie en de verantwoordelijkheid daarvoor en uiteraard na overleg met de baasjes. Maar als de nood echt aan de man komt en ik kan geen ruggespraak houden (om wat voor reden dan ook) dan kun je erop vertrouwen dat ik mijn mannetje sta en niet ga lopen twijfelen. Tot mijn grote ellende heb ik al eens een hond moeten laten inslapen op een oppasadres nadat ik eerst dagen op en neer was gereden naar de dierenarts omdat hij aan een infuus moest liggen. Dat is natuurlijk meer dan verschrikkelijk maar als het zich voordoet deal ik ermee.

Maar normaal gesproken gebeurt er eigenlijk niks engs natuurlijk. Toch houd ik de mensen regelmatig op de hoogte zodat ze weten dat alles goed loopt en ze met een gerust hart afwezig kunnen zijn.

Als de baasjes terugkomen

Misschien haal ik ze op van het vliegveld. Misschien ben ik al eerder weggegaan omdat dat nou eenmaal beter uitkwam, maar meestal kunnen we normaal afscheid nemen van elkaar. Ik zorg dat het huis schoon is, het bed verschoond en dat er desgewenst iets te eten in huis is. Uiteraard zijn de dieren compleet verzorgd.

Vervolg?

Mensen vragen me altijd om een volgende keer weer op te passen. Dat is de beste referentie die ik kan krijgen. Maar op verzoek verstrek ik namen van oppasadressen waarnaar gebeld kan worden om van de mensen zelf te horen wat hun ervaringen met mij zijn.

Speciale wensen?

Het kan zijn dat je een bed en breakfast hebt en het fijn zou vinden als ik eventuele gasten kan opvangen en “verzorgen”. Dat wil ik best overwegen, als daar een vergoeding tegenover staat die in verhouding is met de inspanningen natuurlijk. Een ontbijtje maken, hen te woord staan, ik vind het prima. Alles schoonmaken of de was doen, daar ben ik dan weer niet van.

Ik ben professioneel oppasser. In die zin: ik zie het als een vak dat met de juiste zorg en ervaring, verantwoordelijkheid uitgevoerd moet worden. En dat doe ik dan ook. Ook voor langere periodes (maanden i.p.v. weken). Ik verdien mijn geld als schrijver, journalist en facilitator en werk (grotendeels) vanaf thuis. Meer lezen over mij? Lees mijn blog over mijn leven dat zich deels in Zuid-Afrika afspeelt. Wil je me iets vragen? Neem dan contact met me op. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.