Sap persen van je eigen appels

0
168
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-sap persen van je eigen appels

Je eigen appels laten persen omdat je de appelmoes en taarten beu begint te worden en toch ergens met je overschot aan fruit naar toe moet. De animo voor de zesde sap-persdag is groot: er wordt bijna 8 ton fruit verwerkt. Goed voor zo’n 4.500 liter puur sap, afhankelijk van de appelsoort friszuur of juist zoetig van smaak.

Mooi Straten

De organisatie is in handen van Stichting Mooi Straten uit Oirschot; Jan Waalen en Paul Henst zitten in de werkgroep Sap-persen. Erik van den Oord coördineert de samenwerking tussen de vrijwilligers. “Zonder die vrijwilligers was dit niet te doen” stelt hij. “Dan wordt het allemaal veel te duur. En het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het een hele duurzame oplossing is: het fruit gaat nu niet verloren.”

Henst vertelt dat hij jaren terug zelf met een overschot aan appels zat te kijken en terecht kwam op de sap-persdag bij het Boerenbontmuseum in Gemert. “Ik heb meteen die pers gecontracteerd voor Oirschot. Ze dachten eerst nog dat we niet aan de minimumhoeveelheid van een ton of 10 zouden kunnen komen maar er was meteen al heel veel belangstelling. Men komt van heinde en ver want zoveel van deze persen staan er niet hier in de regio.”

Kant en klare pakken sap

Mensen melden zich vooraf aan en komen op een afgesproken tijdstip naar de pers. Hun fruit wordt gecontroleerd en vervolgens gaat het de pers in. Daar wordt het gewassen, gehakseld, 7 keer gezeefd en op 80 graden wordt gepasteuriseerd. Vervolgens komt het in pakken van 5 liter de pers uit.

Ina en Erik van Ingen brengen hun fruit al jaren: “We gingen ooit met 96 pakken naar huis; dit jaar hebben we minder vanwege de droogte.”

Erik van den Oord vertelt dat er zelfs voor de pulp die overblijft een goede bestemming is gevonden. “Varkens en koeien vinden het heerlijk. Al werden de koeien in het begin wel dronken, want het begon een beetje te gisten in hun magen!”

Ik schrijf voor de krant, voor andere opdrachtgevers, voor mezelf en, als je wilt, ook voor jou! Weten hoe dat werkt? Neem dan contact met me op.

Bovenstaand artikel kun je ook in het ED lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.