pe-TIET-sie! Voor Prinses Carnaval St. Oedenrode in 2020

0
234
petietsie

Nu de grenzen tussen mannen en vrouwen steeds meer vervagen is de tijd aangebroken om PRINS Carnaval als instituut aan de kaak te stellen. Dat mag best eens een PRINSES worden. De Rooise Zwets is daarom een pe-TIET-sie gestart.

“We waren in Veghel waar alle prinsen Carnaval verzameld waren” vertelt Lenneke van Kessel. “Er was één prinsessenpaar bij al die prinsen daar aanwezig. Maar wat denk je? Toen er foto’s werden gemaakt mocht zij er niet op! Toen dachten wij: wat is DAT nou toch voor traditioneel gedoe??” “Wij” zijn de dames van de Rooise Zwets, ongeveer 25 in aantal.

Vorig jaar hadden ze al het idee dat er beter een prinSES gevraagd kon worden; het was voor potentiële prinsen namelijk vrij moeilijk om aan adjudanten te komen. Een prins moest zelfs al zeggen dat hij het niet geregeld kon krijgen. Die mannen hebben het allemaal veel  te druk! Volgens Lenneke kunnen ze veel beter vrouwen vragen voor zulke dingen, die kunnen dat veel sneller georganiseerd krijgen.

“Dus toen hebben we een balletje opgegooid” vervolgt Lenneke “maar de raad van CV Papgat was er nog niet klaar voor zeg maar. Misschien eerst eens een jeugdprinses en dan over een paar jaar een volwassen Prinses Carnaval zeiden ze. Vervolgens bleek dat voor de jeugdraad zich flink wat meiden hadden aangemeld maar er mochten er maar 4 meedoen want het merendeel van de Raad moet uit jongens bestaan! De Rooise Zwets besloot toen om een beetje de draak te gaan steken met al die tradities en toen heeft één van ons, Neeltje Vervoort, de pe-TiET-sie ontworpen.”

Inmiddels hebben zo’n 267 mensen getekend; op Facebook komen echter ook reacties binnen van mannen die vragen of ze TEGEN mogen stemmen. “Normen en waarden hè” verzucht Lenneke “Dat speelt een grote rol!”

Dat vindt Frank van den Brand ook. Hij is president van CV Papgat waaronder zo’n 19 carnavalsverenigingen vallen. “We werden er wel een beetje door overvallen, door die petitie” geeft Van den Brand toe. “In onze statuten staat dat de Prins altijd een man moet zijn, dat is gewoon een diepgewortelde traditie. We hebben trouwens op 11/11 nog wel een beetje gespeeld met dit verschijnsel door te doen alsof er twee vrouwen op het podium stonden toen we de Prins bekend gingen maken.”

Van den Brand noemt de petitie een ludieke actie en snapt het initiatief op zich wel, zeker in het licht van de hedendaagse persoonsdiscussie die gevoerd wordt; over het feit dat iedereen gelijk is. Maar hij denkt niet dat men al echt klaar is voor Prinsessen Carnaval; hooguit noodgedwongen omdat er geen man te vinden is die de Prins-rol wil vervullen. Dat is namelijk al een paar keer gebeurd in andere plaatsen in Nederland.

Lenneke zou best wel prinses willen worden. “Maar dan ga ik wel meteen iets veranderen” zegt ze. ” Want nu moet je als prins iedere avond tussen 9 en 1 uur overal aanwezig zijn! Dan kan je niet eens met je eigen vrienden ertussenuit!” In ieder geval hebben de dames van Rooise Zwets al besloten om volgend jaar sowieso allemaal verkleed te gaan als Prinses Carnaval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.