Vierkante meter tuinieren initiatief d’Oude Bogten

0
330
Volkstuinvereniging Oude Bogten

Tuinieren op niveau

Volkstuinvereniging d’Oude Bogten opent op 21 april a.s een speciaal aangelegd perceel voor mensen voor wie “gewoon” tuinieren niet zo vanzelfsprekend is. Op die manier kunnen zij toch genieten van de natuur en de sociale contacten die een volkstuinvereniging met zich meebrengt.

Krasse Knarren

Die uitdrukking wekt misschien de indruk dat het voor gezonde bejaarden bedoeld is, maar dat is niet het geval. “Die kunnen nog wel een eigen volkstuin bijhouden” meent Caren Herps. Zij is penningmeester van d’Oude Bogten. “Het gaat juist om die mensen die dat niet (meer) kunnen, vanwege hun leeftijd of vanwege een beperking.” Daarom wordt ook de ondergrond van het terrein verhard, zodat het ook met rolstoel of rollator toegankelijk is. Er wordt getuinierd in bakken die op een verhoging staan, zodat je niet hoeft te bukken.

Sociale contacten

En er komt een gezellig overdekt zitje waar het goed toeven is; ook als het regent of juist heel warm is. “Veel mensen komen hier vanwege de sociale contacten. We zien mensen die een beetje beginnen te dementeren en eigenlijk niet meer zo goed weten wat ze met de tuin aan moeten. Die staan maar een beetje rond te kijken. Eigenlijk staan ze te wachten tot de zoemer klinkt want dan is het officieel koffietijd en verzamelen we in de kantine om een praatje te maken.”

Is het tuinieren dan bijzaak? Nou nee, natuurlijk vinden mensen het heerlijk om in de aarde te wroeten maar zo’n bak is dan beter te overzien dan een hele tuin.

Fondsenwerving

Er moet nog wel het een en ander geregeld worden voor het perceel helemaal is ingericht. Daarom zijn de voortrekkers Annelies Wikkers en Caren Herps druk bezig met het werven van fondsen. Ze hebben daarvoor het project “Vierkante meter tuinieren” aangemeld bij het crowdfundingplatform VoorDeOuderen.nl Mensen kunnen daar doneren en elke inleg wordt dan vervolgens door dit platform verdubbeld. Ook de gemeente Best heeft een bijdrage geleverd. Binnenkort wordt het bedrijfsleven in Best benaderd met het verzoek een donatie te doen. In ruil daarvoor wordt hun naam vermeld op een speciale zuil in het volkstuincomplex.

“Maar in natura doneren mag ook” lacht Herps. “De bakken worden gemaakt door Houtatelier Vietalent, door mensen met een beperking, zij schenken ons twee van die bakken. En particulieren die een donatie doen van minimaal 25 euro krijgen van ons tegenprestatie een workshop. Snoeien of zuurkool maken bijvoorbeeld.”

Speciale zuil met namen

Binnenkort gaat er ook een brief de deur uit naar bedrijven in Best. Zij kunnen voor een minimumbedrag van 100,00 euro een stuk van het perceel adopteren en krijgen in ruil daarvoor een vermelding op een mooie zuil die een prominente plaats zal krijgen meteen bij de ingang van het Volkstuincomplex. “En ze worden dan ook nog in onze speciale nieuwsbrief genoemd!” aldus Caren.

Annelies vertelt dat de opening op 21 april bedoeld is voor alle inwoners van Best, er wordt veel werk van gemaakt en er zal ook voor de kinderen van alles te doen zijn.

Meer informatie op https://pleinbest.nl/m/berichten/vierkante-meter-tuinieren-voor-mensen-met-een-beperking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.