Pizza en Politics Best 27 juni 2023 Meedenken als jongere met de politiek

0
486
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort- pizza and politics Best 27 juni 2023 (1)

Uiteraard hebben jongeren tussen de 18 en 30 jaar een mening over politieke hangijzers. Maar een ‘gewone’ raadsvergadering bezoeken, dat zullen ze niet snel doen. Daarom wordt er op 27 juni in Best een ‘Pizza & Politics’-avond georganiseerd, speciaal voor hen.

Drie jonge raadsleden uit Best, Sjoerd Vrijburg (D66), Lukas van der Kallen (Jongerenpartij Jo) en Steven van der Heijden (PVDA/GroenLinks), staan aan het roer van deze bijeenkomst. Ze vallen qua leeftijd zelf ook in de doelgroep en de overige raadsleden vinden het een goed idee dat zij ‘te veld’ gaan om te inventariseren wat er leeft.

Jongeren willen echt meedenken

“Ze willen heus wel meedenken, die jongeren. Maar daarover komen praten op raadsavonden, dat doen ze niet. Terwijl wij natuurlijk erg nieuwsgierig zijn naar hun ideeën. Dus we besloten iets laagdrempeligs te organiseren, in jongerencentrum TODO, waar we onder het genot van een lekker stuk pizza met elkaar van gedachten kunnen wisselen” aldus Van der Heijden.

Er staan twee onderwerpen op de agenda: woningbouw en sociale voorzieningen voor jongeren in Best. Van der Heijden vervolgt: “Over het eerste onderwerp praten we aan de hand van vijf prikkelende stellingen die de discussie zullen aanwakkeren. Met betrekking tot de sociale voorzieningen doen we het anders. Daar vragen we wat er goed en minder goed gaat en wat er ontbreekt. Hele open vragen dus. Aan het eind willen we ook nog graag inventariseren welke onderwerpen hen nog meer na aan het hart liggen. Die kunnen we dan misschien de volgende keer behandelen.”

Praten tijdens de pizza’s

De bijeenkomst op 27 juni zien ze als een pilot. Wat gebeurt er als het onverhoopt minder goed uitpakt? Of als ze alleen maar voor de pizza’s komen? “Nou, zelfs als dat laatste het geval is, is het nog steeds OK” zegt Vrijburg. “Want natuurlijk zijn we benieuwd naar hun standpunten en ideeën, maar dat is meer de ‘koude kant’ om het zo maar eens te noemen. De warme kant is: elkaar ontmoeten, de verbinding tot stand brengen. En al komen ze dan in eerste instantie voor de pizza’s, dat gesprek komt er toch wel op een gegeven moment.”

Checken of aannames die worden gedaan kloppen, is ook een belangrijk punt. “Kijk, projectontwikkelaars stellen bijvoorbeeld dat 50 m2 woonoppervlak genoeg is voor jongvolwassenen. Maar is dat wel zo? De feedback die we op dit soort aannames krijgen, kunnen we gebruiken om terug te koppelen naar de andere raadsleden. En het is sowieso belangrijk om niet alles zelf te willen verzinnen, maar te vragen aan de mensen zelf wat er leeft” meent Van der Kallen.

Meedoen op 27 juni? Meld je dan aan via raadsgriffie@gembest.nl

Met dank aan Lukas van der Kallen voor de foto’s. Dit artikel verscheen ook in de krant.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.