Rechtszaak Gemeente Best ‘Thuis en bewoners Knikeind

0
108
Rechtszaak gemeente Best

Rechtszaak Gemeente Best, ‘Thuis en bewoners Knikeind

Vorig jaar hebben bewoners bezwaar ingediend tegen de door de gemeente verleende vergunning aan woonstichting ‘Thuis om Kinderdagverblijf Korein Kindeplein aan het Knikeind om te bouwen naar 9 huurwoningen (appartementen). Hun bezwaar werd gegrond verklaard maar de vergunning bleef intact. Daarom stapten de bewoners naar de rechtbank in Den Bosch.

Merkwaardig besluit gemeente

De rechter merkte op dat hij het een merkwaardig besluit vond van de gemeente; iets gegrond verklaren maar daar verder weinig tot geen conclusies aan verbinden.

De bewoners maakten bezwaar om een aantal redenen. Er zouden niet genoeg parkeerplaatsen zijn, door de komst van de nieuwe huizen zou hun privacy worden aangetast en de tuinen zouden niet passen in het straatbeeld. De commissie was het daar niet mee eens.

In strijd met bestemmingsplan

Toch adviseerde zij de gemeente het bezwaar gegrond te verklaren, maar dan om een andere reden. Het door ‘Thuis ingediende plan is in strijd met het bestemmingsplan. Het kinderdagverblijf heeft daarin de bestemming “Maatschappelijk” en die kan niet omgezet worden naar “Wonen”.

De gemeente stelde zich te kunnen vinden in dit advies en verklaarde het bezwaarschrift gegrond. Alles ok zou je denken! Maar nee, de vergunning bleef gehandhaafd. De gemeente gaf wel aan dat het plaatselijke parkeeradvies Knoteind Best zou worden aangepast.

Gaat het over de parkeernorm?

De discussie ging voornamelijk over het aantal parkeerplaatsen. Zijn er daar genoeg van als er 9 huizen bijkomen? Een verkeerskundige heeft de parkeerbehoefte bepaald door metingen te verrichten en kwam tot de conclusie dat er dan nog steeds genoeg parkeerplaatsen zijn.

De bezwaarmaker stelt van niet. Bij de metingen zijn 3 parkeerplaatsen onterecht meegeteld omdat die specifiek zijn toegewezen aan bewoners van een appartementencomplex. Wanneer deze 3 niet meegenomen worden is de conclusie dat er juist te weinig plaatsen zijn volgens de norm. En dat is een reden voor de gemeente om de vergunning te weigeren.

Of gaat het om geld?

Aan het eind van de zitting kregen partijen nogmaals het woord. De bezwaarmaker merkte op dat zij niet snapte waarom er niet gewoon gepraat kon worden over een eerder door haar gedaan voorstel waar iedereen mee tevreden kon zijn: één appartement minder bouwen. ‘Thuis gaf echter aan dat dit voorstel voor hen niet haalbaar was; de 8 resterende appartementen zouden dan te duur worden voor de beoogde doelgroep.

De rechter doet naar verwacht over 6 weken uitspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.