Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog Cultuurspoor

0
897
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye-van-Best-tentoonstelling tweede wereldoorlog

Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog Cultuurspoor. In het kader van 75 jaar bevrijding Best organiseert Erfgoedvereniging Dye van Best een tentoonstelling over de Tweede Wereld oorlog. Het is de laatste tentoonstelling in het kader van 200 jaar Best in een reeks van 11. De nadruk zal liggen op de gebeurtenissen in Best.

Oorlogshelden Best

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Enkele van onze dorpsgenoten waren betrokken omdat zij opgeroepen waren als dienstplichtig militair. Met hun sobere bewapening werden zij overlopen door de goed uitgeruste en getrainde Duitse troepen. Bernhard Beekmans en J. Koppens sneuvelden. Natuurlijk had dat een grote impact want in die dagen telde Best maar zo’n 5000 inwoners. Dat waren voornamelijk eenvoudige handwerklieden en keuterboertjes.

Tot de luchtlandingen op 17 september 1944 kabbelde het leven voort. Er gebeurde relatief weinig bijzonders. Groffen werd door de Duitse bezettingsmacht benoemd tot burgemeester en bleef tot eind september ‘44 in functie.

Geschiedenis oorlog Best

Bij de gevechten door de 101e Airborne Divisie en daarna de Schotse Divisies kreeg Best de volle laag. De bevolking was gevlucht en kwam in oktober/november terug in een grotendeels verwoest dorp. 80% van de gebouwen was beschadigd of geheel verwoest.

De Bestenaren zetten hun schouders onder de wederopbouw. Uit de puinhopen ontstond een dynamisch en welvarend dorp.

Datum en tijd tentoonstelling

De tentoonstelling duurt van 2 tot en met 31 december en is dagelijks toegankelijk tussen 10.00 en 22.00 uur.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.