Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog Cultuurspoor

0
191
Tekstschrijver-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye-van-Best-tentoonstelling tweede wereldoorlog

In het kader van 75 jaar bevrijding Best organiseert Erfgoedvereniging Dye van Best in december een tentoonstelling over de Tweede Wereld oorlog. Het is de laatste tentoonstelling in het kader van 200 jaar Best in een reeks van 11. De nadruk zal liggen op de gebeurtenissen in Best.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Enkele van onze dorpsgenoten waren betrokken omdat zij opgeroepen waren als dienstplichtig militair. Met hun sobere bewapening werden zij overlopen door de goed uitgeruste en getrainde Duitse troepen. Bernhard Beekmans en J. Koppens sneuvelden; dat had een grote impact want in die dagen telde Best maar zo’n 5000 inwoners. Dat waren voornamelijk eenvoudige handwerklieden en keuterboertjes.

Tot de luchtlandingen op 17 september 1944 kabbelde het leven voort. Er gebeurde relatief weinig bijzonders. Groffen werd door de Duitse bezettingsmacht benoemd tot burgemeester en bleef tot eind september ‘44 in functie.

Bij de gevechten door de 101e Airborne Divisie en daarna de Schotse Divisies kreeg Best de volle laag. De bevolking was gevlucht en kwam in oktober/november terug in een grotendeels verwoest dorp. 80% van de gebouwen was beschadigd of geheel verwoest.

De Bestenaren zetten hun schouders onder de wederopbouw en uit de puinhopen ontstond een dynamisch en welvarend dorp.

De tentoonstelling duurt van 2 tot en met 31 december en is dagelijks toegankelijk tussen 10.00 en 22.00 uur.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.