Voedselbank Best bestaat 15 jaar

0
280
Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Voedselbank Best bestaat 15 jaar
Met dank aan Voedselbank Best voor de foto

Voedselbank Best bestaat 15 jaar. Dat hadden Frans en Mia van Rosendaal bij het opzetten ervan nooit verwacht. Ze namen destijds het voortouw op aangeven van de Antoniusparochie in Wilhelminadorp. Daar meldden zich regelmatig mensen die moeilijk rond konden komen. Hoewel zij toen nog dachten dat er maar tijdelijk behoefte zou zijn aan dit soort hulp blijkt de realiteit al 15 jaar lang compleet anders.

Zo slecht is ’t toch niet?

“Wij hadden het idee: “Zó slecht is het hier in Nederland toch niet! Maar de afgelopen jaren is de behoefte alleen maar gegroeid. Het is ongelooflijk hoeveel mensen er tussen de wal en het schip vallen en onze hulp nodig hebben.”

Aan het woord is Frans van Rosendaal, sinds de oprichting is hij voorzitter van Voedselbank Best. “Ik was actief in het kerkbestuur bij de Antoniusparochie en hoorde over de problemen waar sommige parochianen mee kampten. Er was net een Helmonder Brabander van het Jaar geworden met “zijn” voedselbank in Helmond. Ik was net met vervroegd pensioen gegaan en besloot met ons Mia om eens te gaan praten daar.”

Gratis pakketten van de Plus

Ze startten in eerste instantie als dependance van Voedselbank Helmond maar werden na een paar maanden zelfstandig. Hoe ze van start gingen? “Nou, er was toen zo’n zegeltjesactie bij de Plus dat je kon sparen voor dozen met boodschappen. Ik ben met Ton Henst gaan praten en kreeg een flink aantal pakketten die ik kon gaan verdelen onder de mensen die we kenden vanuit de parochie. Via “Groeiend Best” en mijn relaties in de lokale politiek (Frans is 4 jaar gemeenteraadslid geweest) kregen we publiciteit en een voet aan de grond. We richtten een ruimte in aan de Sportlaan en daar zitten we nog steeds.”

Hele organisatie

Er komt flink wat bij kijken, bij de organisatie van zo’n voedselbank.. En dan is er natuurlijk de bijna dagelijkse praktijk. Drie dagen in de week wordt er rondgereden om spullen op te halen bij de leveranciers en vervolgens moeten de spullen worden klaargezet voor de vrijdagmiddag als de mensen langskomen om ze op te halen. Frans benadrukt dat het reilen en zeilen van de voedselbank voor een groot deel afhankelijk is van zijn trouwe vrijwilligers. “Zonder hen was het niet mogelijk” verklaart hij.

Inmiddels zijn dat er zo’n 90, niet alleen uit Best maar ook uit Oirschot en Son en Breugel. “We hebben de ruimte ingericht als een soort winkel zodat mensen zelf ook nog uit de producten kunnen kiezen. De grootte van het pakket hangt af van de gezinssamenstelling” vertelt Van Rosendaal.

Toename verwacht

Ze hadden verwacht dat door corona het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank snel zou toenemen, maar tot op heden is dat uitgebleven. “Het aantal is wel wat gegroeid inmiddels. Maar de grote toename verwachten we voor het 3e en 4e kwartaal, als de financiële tegemoetkomingen die nu worden toegekend wegvallen.”

Frans onderhoudt contacten met leveranciers, met de politiek en met verenigingen zoals Lions en de Rotary om ondersteuning te vragen. “Tot op heden gaat het nog steeds goed. We zijn nu aan het kijken of we de “winkelformule”, zodat mensen zelf producten kunnen kiezen, nog verder kunnen uitbreiden.”

Ik ben schrijver, voor de krant en mezelf, maar ik kan ook voor jou schrijven. Lijkt je dat wat? Neem dan contact met me op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.