Zelf fijnstof meten populair in Best

0
125
Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Fijnstof meten doe je gewoon zelf
Met dank aan Best Duurzaam

In juli peilde energiecoöperatie Best Duurzaam de belangstelling voor fijnstofmeters voor particulieren. Er kwamen meer dan 100 positieve reacties binnen, niet alleen uit Best maar ook uit de regio. Inmiddels is er al een heuse wachtlijst ontstaan en worden zaterdag 12 december de eerste 20 fijnstofmeters aan Bestenaren uitgereikt.

Schone lucht is belangrijk

Paul van der Sman is zo’n Bestenaar. De reden waarom hij een fijnstofmeter wil hebben? “Het feit dat mensen zelf gaan meten is een direct gevolg van het heersende wantrouwen richting de overheid op dit gebied. Want die voeren op dit moment een wensdenkbeleid. We willen als burgers zelf gaan meten hoe smerig de lucht nu echt is. Noord-Brabant is topscorer op het gebied van de luchtverontreiniging!”

Best Duurzaam streeft ernaar een goede spreiding van fijnstofmeters in Best te krijgen en is blij met het aantal reacties. Volgens hen toont dat duidelijk aan hoe belangrijk Bestenaren schone lucht vinden.

Hoe meer meters hoe meer inzicht

“Hoe meer meters, hoe meer inzicht” stelt Peter van Heerebeek, lid van de werkgroep Schone Lucht van Best Duurzaam. Hij heeft de meters gebouwd. “Ik had al het een en ander uitgezocht over dit soort meters en heb er zelf inmiddels drie hangen. Als je goed voorbereid bent bouw je in een aantal uur zo 20 van die meters. Ik heb ze getest door in de kamer waar ze liggen rooklucifers af te steken die je ook gebruikt om je brandmelder te checken. En ze reageerden allemaal binnen de gestelde bandbreedte.”

Hij reikt de meters mee uit en is erg benieuwd waarom mensen nou zo’n meter hebben aangeschaft. Al heeft hij wel een vermoeden: “Mensen willen weten wat de houtstook doet waar ze in hun buurt mee geconfronteerd worden. Want die overlast die mensen daarvan ervaren, die leeft echt. Terwijl mensen die zo’n houtstookkachel stoken er vrij nonchalant over doen en zeggen dat ze zich aan de regels houden. Dat klopt, maar dat komt omdat er vrijwel geen regels zijn op dit gebied. Als je nu kunt aantonen door metingen dat er veel fijnstof door die kachels wordt uitgestoten zou je naar de gemeente kunnen gaan om te vragen of de richtlijnen voor houtstook kunnen worden aangescherpt.”

Best Duurzaam reikt de meters niet alleen uit, er wordt ook ondersteuning geboden. Als het nodig is komen ze thuis helpen met de montage en het koppelen van de meter aan het Wifi-netwerk.

Ik schrijf voor de krant, andere opdrachtgevers, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Hoe dat werkt? Neem eens contact met me op, dan kunnen we het erover hebben!

Je kunt het artikel ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.