Zet een hoedje op bij JethBest-voorstelling Tobias en de toverspiegel

0
441
Jeugdtheater Jeth Best-Eindhovens Dagblad-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Tekstschrijver

Want als je een hoedje op zet, kun je zijn wie je maar wilt. Dat is de boodschap die de jonge toeschouwertjes krijgen tijdens de voorstelling van Tobias en de toverspiegel. Het stuk is een compleet Bestse productie en wordt 23 augustus opgevoerd in het Joe Mann Natuurtheater.

Bedacht, geschreven, opgevoerd en geregisseerd door een aantal Bestenaren die naar buiten treden onder de naam Theater Best. Ze zijn hiervoor uitgenodigd door JethBest, die elke zomer speciale kindervoorstellingen organiseert op hun eigen honk, het Joe Mann Natuurtheater.

Theater Best

“Dit is de tweede keer dat we een voorstelling voor hen mogen verzorgen, van begin tot eind’ vertelt Vincent Knuever. Hij is medebedenker van het verhaal en speelt de rol van de hoedenman. Samen met Lisette Spierings en Peter Millenaar vormt hij het gezelschap Theater Best. Acteur Michiel Verder werd speciaal uitgenodigd om de rol van Tobias te spelen.

Michiel vond het een leuk script en zei daarom volmondig ‘ja’. “Tijdens de voorstelling moet ik wel wat jonger lijken dan ik in het echt ben. Dus een T-shirt aan met bloemetjes en Jurassicpark erop. En mijn tanden zwart maken alsof ik aan het wisselen ben? Misschien wel een idee!’ grinnikt hij.

Vertel-opa Peter Millenaar

Vincent vervolgt: “Het verhaal komt oorspronkelijk bij de ‘Vertel-opa’ vandaan, gespeeld door Peter Millenaar. Die ging vroeger de basisscholen langs met het verhalenconcept Tobias en de Toverspiegel. Met een toverspreuk kon Tobias door de spiegel stappen en in een zelfgekozen wereld terechtkomen waarin hij allerlei avonturen beleefde. De schoolkinderen bedachten het hele verhaal zelf; elk kind verzon een stukje.”

“Wij wilden heel graag een voorstelling maken met hoeden. De Tobias-invalshoek vonden we een hele mooie, dus die twee elementen hebben we gecombineerd. Tobias stapt, samen met zijn opa, door de spiegel naar Hoedenland en ontmoet daar de hoedenman en zijn vrouw Doekje. Die voelen zich een beetje eenzaam en doen er alles aan om hen daar te houden. Maar opa en Tobias moeten wel de tijd in de gaten houden; als ze te lang blijven, kunnen ze nooit meer uit Hoedenland weg.”

Kinderen worden betrokken bij de voorstelling

Of dat niet te spannend is voor de kinderen? “Welnee, het is alleen maar leuk! Ze worden helemaal betrokken bij het verhaal. Na de voorstelling krijgen ze de kans om hoeden, petten en mutsen op te zetten. Er zijn er honderden, dus er is meer dan genoeg keus! We willen de kinderen het idee geven, hun laten voelen, dat ze door een hoed op te zetten, even kunnen worden wie ze maar zouden willen zijn.”

De voorstelling wordt gehouden op 23 augustus om 14 uur in het Joe Mann Natuurtheater in Best. Het stuk is bedoeld voor jonge kinderen in de leeftijd vanaf vier jaar. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via jethbest.nl of bij de ingang van het theater.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties, altijd op basis van een persoonlijk gesprek of interview waarin ik goed luister en de juiste vragen stel. Zit jij om een goede tekst te springen? Klik hier om contact op te nemen.

Je kunt dit stuk ook lezen in de krant. Met dank aan Jethbest voor de foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.