Best veul koren zingen binnenkort in het centrum van Best

0
571
inandoutofafrica-menopause nomad (6)

Na drie jaar zal er weer volop gezongen worden in het centrum van Best tijdens het ‘Best Veul Koren-evenement’. De verwachtingen zijn hooggespannen, want in 2019 was het een groot succes. Dit jaar treden 20 koren op acht verschillende plaatsen op, van kerkkoor tot kinderkoor.

24 september

“Maar ook pop, barbershop, close harmony en Ierse songs” somt Walter Carels op. Hij is een van de organisatoren en kijkt reikhalzend uit naar de 24e september. Want dan gebeurt het. “Het was een groot succes in 2019. We kregen geweldige reacties van het publiek en ook van de deelnemende koren zelf. Dus we besloten meteen om het vaker te gaan organiseren. Maar ja, corona kwam er tussendoor. Vorig jaar ging het op het laatste moment toch niet door, dat was zuur.”

18 Bestse koren plus 2 van buiten

Het was nog een heel gepuzzel om het programma rond te krijgen. “Sommige pianisten of dirigenten zitten bij meer dan één koor, en ze kunnen natuurlijk maar op een plaats tegelijk zijn. Dus er vielen gaten in het programma. Hoewel we alleen maar koren uit Best mee wilden laten doen hebben we toch een uitzondering gemaakt en twee gastkoren uitgenodigd. Om die gaten op te vullen dus. Nu hebben we een perfect kloppend programma.” Carels zingt zelf ook mee, als bariton, en wel bij twee koren: The Best Irish Singers en projectkoor SOL.

Alle koren zijn uiteraard al volop aan het oefenen. Charlotte van Zon is penningmeester bij projectkoor SOL en zingt de stem van lage sopraan. Wat een projectkoor is? “Nou, dat is een koor dat alleen voor specifieke projecten bij elkaar komt. Dus we zingen niet het hele jaar door, maar zo’n drie keer per jaar voor een speciale gebeurtenis. We zijn ook een ‘goede doelenkoor’; we nodigen het publiek altijd uit om een bijdrage te geven voor een specifiek goed doel. Zo hebben we gezongen voor de voedselbank en voor een project van Teun Toebes.”

Muziek raakt je hart en ziel

Voor Best Veul Koren komt SOL dus ook bij elkaar. “Ik denk dat we met zo’n man of 30 zullen zingen. Of misschien moet ik zeggen ‘vrouw’, want de meeste koorleden zijn van het vrouwelijk geslacht. We hebben ook een eigen combo.” Volgens Van Zon is zingen heel leuk om te doen. “Muziek is een universele taal die de ziel en het hart raakt. En dat wij, al zingend, ook nog het goede doel steunen maakt het helemaal speciaal.”

Op 24 september tussen 14.00 en 17.00 uur zijn de koren te beluisteren in het centrum van Best.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben. Je kunt dit artikel ook in de krant lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.