Op weg naar Best Aardgasvrij

0
581
inandoutofafrica - wilma vervoort - Mijn Moedboek - Menopause Nomad - energie besparen

In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Ook in Best wordt bekeken hoe dat binnen de komende 30 jaar gerealiseerd kan worden. Welke alternatieve, duurzame manier voor verwarmen wordt straks aan de wijken en buurten aangeboden? Tijdens een online informatiebijeenkomst kregen bewoners tekst en uitleg van de gemeente en het Regionaal Energieloket.

Bewoners spelen een belangrijke rol

Meteen aan het begin van de bijeenkomst werd duidelijk gemaakt dat er op dit moment nog geen besluiten zijn genomen door de gemeente. Ook werd verteld dat gezien de korte duur van de sessie, een uur in totaal, er geen tijd was om per wijk afzonderlijk op de details in te gaan. Wel bleek direct dat bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de hele energietransitie. Zij geven die, samen met andere partijen, vorm.

Wat is transitie?

Met transitie wordt bedoeld: de overstap van aardgas naar een duurzaam alternatief. Behalve bewoners zijn daarbij partijen betrokken zoals gemeenten, netbeheerders, lokale initiatieven en het bedrijfsleven. Bij een transitie hoort een visie, de Transitievisie Warmte (TVW), waarin de gemeente omschrijft welke stappen er genomen kunnen worden om te zorgen dat wijken en buurten (geleidelijk) van het aardgas afgaan. De eerste versie werd in 2022 opgeleverd en deze zal regelmatig worden geüpdatet en aangescherpt. Er zijn immers steeds nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame verwarmingsalternatieven.

Isoleren met subsidie

Dat er nog geen vergaande besluiten zijn genomen wil niet zeggen dat er niets gaande is. De gemeente doet een aantal haalbaarheidsstudies en wil in heel Best inzetten op energiebesparing en isolatie. Met name op dat laatste gebied valt veel winst te behalen, zo blijkt uit modellen die worden getoond. En ook: duurzaam verwarmen heeft pas zin als de woning daadwerkelijk goed is geïsoleerd, anders span je het paard achter de wagen.

Hier leest u details over de TWV. Meer informatie is ook nog hier te vinden.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.