Corruptie Zuid-Afrika komt door Apartheid

0
505
Wilma Vervoort-tekstschrijver-content schrijven-Racisme kun je afleren

Zuid-Afrika ontploft bijna door de opmerking van president Cyril Ramaphosa: Corruptie Zuid-Afrika komt door Apartheid.

Ik vertelde het al eerder aan jullie: mensen zijn hier gewend om zich te verschuilen achter Apartheid. Als er iets niet goed is komt het daardoor. Dat Ramaphosa zich hier nu van bedient is natuurlijk een zwaktebod. Of corruptie nu wel of niet ontstond tijdens Apartheid doet er niet toe. Dat had de ANC in de 26 jaar dat zij aan de macht zijn (sinds Apartheid werd beëindigd) toch allang kunnen corrigeren?

Ramaphosa neemt geen verantwoordelijkheid

Maar hij moet zijn straat schoonvegen en dat doet hij door zoveel mogelijk afstand te nemen van alles wat er gebeurt. Hij heeft een brief geschreven naar de ANC om aan te kondigen dat er grote schoonmaak aankomt (lees: iedereen die corrupt is wordt aangepakt).

Hij vertelt en passant dat zijn regering het juist heel goed doet en goede resultaten heeft behaald: Eskom, de nationale energieleverancier, is uit het slop getrokken (want er is een nieuwe CEO benoemd). Dat we nog steeds een 2,5 tot 5 uur per dag zonder stroom zitten hier vergeten we dan maar even voor het gemak.

Wat hij niet doet is de hand in eigen boezem steken en dat maakt de Zuid-Afrikanen heel boos. Ze noemen hem een “jelly fish” (wij zouden zeggen: een kwal) en voorspellen dat hij niet herkozen zal worden. Maar ja, Joost mag weten welke ANC-er er dan boven komt drijven als president. Er is totaal geen vertrouwen in deze corrupte partij en de geest is definitief uit de fles. Ik schreef al eerder over de wantoestanden hier.

De voertaal van Zuid-Afrika is corruptie

Dat las ik laatst en ik ben het er roerend mee eens. De schandalen stapelen zich op. De misstanden die nu opduiken hebben voornamelijk te maken met overheidscontracten op het gebied van PPE-artikelen (Personal Protective Equipment). Er worden duizelingwekkend hoge bedragen overgemaakt via “tenders” aan organisaties die bij wijze van spreken nog nooit een mondkapje van dichtbij hebben gezien. Mensen (vaak ex-ambtenaren of familieleden van ambtenaren) richten gauw-gauw een bedrijf op en dingen mee. Als ze een goede prijs/prestatieverhouding zouden leveren was dat helemaal niet erg, maar uiteraard gebeurt dat niet. Ze vragen duizelingwekkend hoge bedragen en krijgen de opdracht toch omdat ze een deel van dat geld doorsluizen naar de desbetreffende ambtenaar.

Voorbeeld? Er komt een tender voor een reparatie aan de weg. “Iemand” wint, krijgt het geld, schuift een deel onder de tafel door en vervolgens repareert hij de weg NIET. NIET. Of, erger nog (als dat kan tenminste): iemand wint de tender, begint aan het werk en krijgt vervolgens NIETS betaald. Want het geld is in de zakken van de ambtenaren verdwenen.

Op een gegeven moment is de kas leeg en wordt de gemeente failliet verklaard. De hele infrastructuur zakt steeds verder in elkaar. “Het land heeft geen toekomst” zei mijn zwager eens en inderdaad: zoals het er nu aan toegaat is dat een waarheid als een koe.

Nu moeten de lokale overheden lijsten produceren met bedrijven die de PPE-tenders hebben gewonnen. Wat blijkt? Er staan bedrijven op die (bij navraag) van niets weten en claimen geen geld te hebben ontvangen. Er wordt zelfs een man opgevoerd die een tender zou hebben ingediend waarvan nu blijkt dat hij al jaren geleden overleden is.

Het is natuurlijk een schande dat in dit land honderdduizenden mensen in een noodtoestand verkeren. Ze hebben nauwelijks geld om eten te kopen terwijl het regeringsgeld ondertussen onder de overheidssmurfen wordt verdeeld.

Wordt de IMF-lening ooit terugbetaald?

Het IMF (Internationaal Monetair Fonds) maakte onlangs $ 4.3 miljoen over naar Zuid-Afrika. Er was geen enkele reden om aan te nemen dat het niet terugbetaald zou kunnen worden dus vooruit met de geit. De regering moest wel beloven dat ze zouden proberen de belasting voor de burgers te verlagen en te voorkomen dat de tekorten verder oplopen. De betrokken ambtenaren beginnen nu al voor te sorteren. Ze melden meteen dat het IMF zich niet actief met de regering zal kunnen gaan bemoeien.

Veel Zuid-Afrikanen vrezen dat het IMF-geld in de verkeerde zakken terechtkomt. En dat daarnaast de burgers toch een belastingverhoging voor hun kiezen zullen krijgen. “Onze kinderen en kleinkinderen zullen tot in lengte van dagen aan het terugbetalen zijn voor iets waar ze geen profijt van gehad hebben” aldus Ernst Roets van AfriForum.

En nu is het afwachten of de ANC echt zal worden opgeschoond of dat Ramaphosa toch een papieren tijger blijkt te zijn. Lees hier het artikel over zijn uitspraken.

Ik kan ook voor jou schrijven. Meer weten? Neem dan contact met me op. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.