Droge sokken in de Oekraïense loopgraven door actie Lions Club Best-Oirschot

0
448
inandoutofafrica-menopause nomad-mijn moedboek -tekstschrijver-powerofthepen-interactiveacts-wilma vervoort-oekraine lions club best-oirschot

Het lijkt misschien een onzinnig detail, maar kletsnatte sokken kunnen drogen maakt wel degelijk verschil. De 54 kleine kacheltjes die de Lions Club Best-Oirschot naar de loopgraven wist te verschepen werden warm ontvangen.

“Als lid van de Lions ben je betrokken en natuurlijk wordt er bij ons over de verschrikkingen in de Oekraïne gepraat” vertelt Alex Le Mat, secretaris/penningmeester van de lokale Lions Club. “Zo dook dus de optie op om die kacheltjes naar de loopgraven te verschepen. De kacheltjes komen trouwens van een anonieme gever en die wil ook beslist anoniem blijven.”

Kachel in handzaam formaat

De kacheltjes zitten vernuftig in elkaar. Ze zijn makkelijk in te klappen en passen dan in een kleine tas, waar bij wijze van spreken ook een flinke fotocamera in past. “Poolreizigers nemen die kacheltjes ook mee op expeditie, dus dan snap je wel dat ze handzaam zijn. Ze branden op hout en niet op gas, dus ook als ze onverhoeds omvallen is er geen probleem. Ze koelen heel snel af en het metaal trekt dan toch niet krom. En ze produceren geen rook, dus er is geen sprake van ongewenste signalen richting de vijand.”

Behalve sokken en kleding drogen, kan er ook op gekookt worden of een kopje thee mee worden gezet. Ook, of misschien wel juist, in de loopgraven maken kleine dingen soms een wereld van verschil. En hout om te stoken? Dat is er genoeg.

Doneer voor een kacheltje

De eerste 54 kacheltjes zijn inmiddels al bij de loopgraven aangekomen, via een transportorganisatie van vrijwilligers die dat gebied daar kennen als hun broekzak. “En ja, natuurlijk is er behoefte aan méér van die kacheltjes. Dus daarom hebben we een actie opgezet om donaties te vragen, van minimaal € 25,00. Acht van die donaties? Weer een kacheltje voor Oekraïne!”

Bijdragen kunnen gestort worden op rekening NL73 RABO 0120 6185 32 ten name van Lionsclub Best-Oirschot.

Ik schrijf voor de krant, magazines en allerlei organisaties. Ik ben gespecialiseerd in het afnemen van interviews. Verder schrijf ik ook lekker voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt dit artikel ook in de krant lezen. Met dank aan Alex Le Mat voor de foto.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.