Jagen vooraf aankondigen voor recreanten?

1
107
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-hunter-pexels
Foto via Pexels Free Upload

Tussen half oktober en 31 december “mag” er worden gejaagd en de jagers zijn niet verplicht duidelijk aan te geven waar en wanneer dat gebeurt. Ook niet als er een drukbezocht fiets- of wandelpad door het jachtgebied loopt en zelfs niet als het jachtgebied zich vlak bij een woonwijk bevindt. Jagen vooraf aankondigen voor recreanten, is dat dan wenselijk?

En zo kan het gebeuren dat je net over de loopbrug bij de A2 in Best bij de Boslaan ineens geconfronteerd wordt met gewapende mannen, geweerschoten en vol zicht op de dode konijnen die zijn buitgemaakt.

Confronterend

“Dat is toch niet meer van deze tijd!” verzucht Cristel van Zunderd. Ze wandelt daar regelmatig met haar hond Yanni. “Ze staan gewoon op een meter of 2 afstand te schieten! Mijn hond schrok zich helemaal kapot en schoot bijna los uit het tuigje. Ik schrok er zelf ook behoorlijk van trouwens en werd best wel kwaad. Toen ik terugkwam van mijn wandeling en de jagers zag lopen met die dode konijnen heb ik ze aangesproken. Ik vroeg hen of ze vinden dat het normaal is dat zij zonder enige aankondiging aan het jagen zijn. Maar ik kreeg alleen een grote mond. Eerlijk gezegd had ik ook niet anders verwacht. Ik heb dus maar weer een melding gedaan bij de gemeente Best. In het begin van dit jaar heb ik dat ook al eens gedaan. Maar dat levert vooralsnog niks op.”

Naar aanleiding van haar meldingen nam een BOA contact op. Maar Cristel hield daar geen goed gevoel aan over: “Het voelde toch alsof ik zat te zeuren over iets wat “gewoon” is toegestaan. Zo van: “Ze mogen daar jagen en daarmee af”.  Toen ik vroeg of het niet handig zou zijn om dan waarschuwingsborden neer te zetten zodat recreanten in ieder geval weten wanneer er gejaagd wordt zei de BOA dat dat niet verplicht was en het zou sowieso moeilijk te realiseren zijn. Maar wat is er moeilijk aan? Er wordt toch van alles aangekondigd via borden? Dus waarom dit niet?”

Aankondiging niet verplicht

Gemeente Best verwijst naar de website van Faunabeheereenheid Noord-Brabant voor regels met betrekking tot de jacht. Op de specifieke vraag hoe jagers rekening moeten houden met recreanten antwoordt Best dat de jager de veiligheid in acht moet nemen maar dat het ongebruikelijk en niet verplicht is om vooraf aan te geven waar en wanneer men jaagt.

“Dat kan wel zijn” vindt Cristel. “Maar waarom kunnen we niet gewoon het gesprek aangaan en overleggen hoe er duidelijk gecommuniceerd kan worden over de jacht? Dan zijn recreanten die het niet willen zien in ieder geval op de hoogte. Lang niet iedereen vindt het immers leuk om dode konijnen te zien, zeker kinderen niet.”

Zij is overigens niet de enige wandelaar die zich aan de jagers stoort. Mederecreanten vertellen dat ze het belachelijk vinden dat er vlak bij een woonwijk mag worden gejaagd. En dat ze bang zijn dat hun hond, of zijzelf, per ongeluk worden geraakt. Maar deze mensen willen niet met naam en toenaam in de krant.

Positieve reacties

Wie dat wel wil is Tom, een gepassioneerd jager. Als Bestenaar kent hij het gebied goed, maar jaagt daar zelf niet. “Ik snap best dat mensen schrikken als er ineens een geweerschot klinkt. Maar dat voorkomen door aan te kondigen waar en wanneer de jacht precies plaatsvindt, dat gaat niet lukken. Want dat weet je als jager niet precies. Tegelijkertijd constateer ik dan: andere buitenactiviteiten die mensen als storend kunnen ervaren (mountainbikers, crossmotoren, et cetera), daar staan ook geen borden voor.

Wat je kunt doen als je de jacht wilt vermijden: praten met een jager en vraag hem of haar of je een app mag sturen als je wilt gaat wandelen. Om te vragen of zij daar net aan het jagen zijn. Daar zal niemand een probleem van maken.” Overigens geeft Tom aan juist positieve reacties te krijgen. “Mensen willen weten wat we doen en wat we met de buit doen. Nou, opeten dus.”

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf maar ook voor opdrachtgevers die zitten te springen om teksten die precies weergeven wat ZIJ in hun hoofd hebben zitten. Maar nooit zelf op papier kunnen krijgen. Kort-Krachtig-Aantrekkelijk-Duidelijk. Zal ik eens voor jou schrijven? Neem contact met me op dan kunnen we het erover hebben!

Je kunt het artikel ook in het Eindhovens Dagblad lezen.

1 REACTIE

  1. Naar mijn mening gaat Christel van Zunderd al agressief naar de jager toe. Geen wonder dat deze dan ook opstandig reageert. Waarom aankondigingen op borden? We zijn toch niet doof. Je hoort toch of er ergens wordt gejaagd. Maak dan een ander rondje met je hondje. Doe ik ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.