Lezing begraafplaatsen Best en Oirschot

0
365
Tekstschrijver-Content schrijven-Best-Wilma-Vervoort-Correspondent-Eindhovens-Dagblad-Dye-van-Best-1024x1014

Lezing begraafplaatsen Best en Oirschot Dye van Best. Dit keer gaat het over begraafplaatsen in Best en Oirschot. De presentatie wordt gehouden door Paul Stoffels op dinsdag 14 januari 2020. Het begint om 20.00 uur in de grote zaal van de Prinsenhof in Best.

Cultuur en historie

Begraafplaatsen en kerkhoven zijn nou niet direct de plaatsen waar mensen vaak naar toe trekken “voor de lol”. Men gaat er heen om overleden familieleden te gedenken en met Allerzielen wordt er vaak een extra bloemetje op veel graven geplaatst. Maar vergeet niet, er is daar zeker een stuk cultuur en historie te vinden met betrekking tot de woongemeenschap die er zijn overledenen begraaft.

Pauls presentatie gaat in op de geschiedenis van het begraven, waaruit de ontwikkeling blijkt die in de loop van de tijd heeft plaatsgevonden. We besteden tevens aandacht aan een paar belangrijke begraafplaatsen in binnen- en buitenland.

Begraafplaatsen in Best en Oirschot

De grote begraafplaats in Best dateert waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw. Die van Oirschot werd in 1879 officieel in gebruik genomen. Beide begraafplaatsen geven een mooi beeld van een Brabantse dodenakker uit de twintigste eeuw. Oirschot heeft naast de grote begraafplaats nog een aardig aantal kleinere, bij kloosters en in de afzonderlijke dorpen. In het totaal zijn dat er zeventien! Best heeft in Wilhelminadorp nog een echt kerkhof.

De hoofdbegraafplaatsen hebben een aantal uitzonderlijke en bijzondere monumenten, zowel qua uitvoering, maar ook qua belang voor de historie van het dorp, omdat er bekende personen begraven liggen.

Rijksmonumenten

In Oirschot zijn zelfs een paar grafmonumenten tot rijksmonument bestempeld. Beide locaties hebben een fraai baarhuis (in Oirschot zelfs rijksmonument).

Een begraafplaats is een weerslag van de wijze waarop een dorp of stad met zijn overledenen omgaat. En welke bekende personen liggen er begraven? Notabelen, zoals artsen, kantonrechters, burgemeesters en pastoors, hebben er een prominent graf of soms een heel eenvoudige gedenksteen. Een stukje historie, dat niet zo bekend is bij veel inwoners.

Over Paul Stoffels

Paul bezocht als kind samen met zijn ouders tijdens vakanties in Frankrijk vele kerkjes. Hij vond de naastgelegen kerkhoven fascinerend. En als tiener kwam hij al vroeg in aanraking met de dood. Die bezoekjes, rituelen en begrafenissen hebben een grote indruk achtergelaten. Als voormalig bestuurslid van Vereniging de Terebinth, een vereniging die zich inzet voor behoud van begraafplaatsen, bezocht hij ook vele Europese begraafplaatsen.
Zijn boek ‘De zouaven uit Oirschot’ handelt over de Oirschottenaren die in 1860 reageerden op de oproep van de paus om de pauselijke staat te verdedigen.Hij beschrijft de lotgevallen van 19 zouaven die vanuit Oirschot via Oudenbosch en Brussel naar midden Italië vertrokken. Er zijn nog veel Oirschottenaren van wie een voorouder intrad in het pauselijke leger. Paul heeft zich verdiept in deze materie, omdat er nog steeds een paar graven van zouaven in Oirschot aanwezig zijn.

Ik kan ook voor jou content schrijven! Neem contact met me op of kijk op mijn website

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.