Mensen met dementie model in Art-Fashion show

0
295
wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-Art fashion show teun toebes babette van rijthoven

Een art-fashionshow met mensen met dementie als model: een initiatief van Teun Toebes uit Best in samenwerking met modeontwerpster Babette van Rijthoven uit Oirschot. De modellen vertellen hun levensverhaal, gekleed in daarbij passende, speciaal voor hen ontworpen creaties. Deze zijn gemaakt van kleding die eerder werd ingezameld.

Oud & Nieuw

“We vieren Oud & Nieuw gewoon eind maart dit jaar!” lacht Teun. Hij doelt op het feit dat oude kledingstukken zijn omgetoverd tot nieuwe ontwerpen. “De art-fashionshow is een idee van Babette en mij. We doen dit omdat we volledig achter de visie op de mens achter de dementie staan.”

Met de show komt voor beiden een langgekoesterde droom uit. Babette wilde graag een modeshow in een kerk houden, Teun zocht naar een alternatieve manier om mensen met dementie een podium te geven. “Tegelijkertijd willen we ook een boodschap naar jongeren overbrengen: als je een droom hebt, ga er dan voor. Laat je niet beperken door geld of zo. Deel je enthousiasme!”

De modellen voor de show waren zo gevonden. “Er was flink wat animo voor” vertelt Teun. “Maar ja, de kleding moet ook nog allemaal ontworpen en gemaakt worden dus we hebben het aantal modellen beperkt tot 12. Mannen en vrouwen, jong en oud. Tijdens interviews hebben we hun levensverhaal opgetekend en elementen daarvan komen tot uiting in de ontwerpen. Vertelt iemand veel over zijn moeder, dan zie je dat dus duidelijk terugkomen in de kleding. Die is gemaakt van kledingstukken die we vorig jaar hebben ingezameld, afkomstig van overleden mensen met dementie. Zo laten we oude herinneringen op een circulaire manier herleven.”

Babette is verantwoordelijk voor de ontwerpen en het maken van de kleding; daarbij werkt ze samen met studenten van de mbo-modevakscholen uit Eindhoven en Tilburg.

wilma vervoort-tekstschrijver-content schrijven-Art fashion show teun toebes babette van rijthoven 2

Optredens

Tijdens de show staat het verhaal van de mensen met dementie centraal. De kunstcreaties worden afgewisseld met beeld en muziek. Zo zijn er optredens van DJ Je Moeder uit Amsterdam en de bekende operazangeres Francis van Broekhuizen.

Als de coronamaatregelen het toelaten kan de show echt worden bijgewoond in de voormalige Augustijnenkerk, Domusdela, in Eindhoven. Maar op dit moment wordt nog uitgegaan van een online-show. Daarvoor kun je je nu al aanmelden via www.s-teun.nl. De toegang is gratis want er zit geen commercieel belang achter de show. Het vindt plaats op 23 maart tussen 15.00 en 16.00 uur.

De foto’s zijn afkomstig van Teun Toebes; hij geeft uitdrukkelijk toestemming om deze rechtenvrij te gebruiken. Dank je wel Teun.

Ik schrijf voor de krant, voor mezelf en, als je dat wilt, ook voor jou. Al die verhalen die door jouw hoofd dwarrelen … zo opgeschreven dat je jezelf er precies in herkent. Ja! Zo bedoelde je het! Weten hoe dat werkt? Klik hier om contact met me op te nemen. Dan kunnen we het erover hebben.

Je kunt het artikel ook hier lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.