Samen schrijven aan een plan? Horror of Fluitje van een cent?

0
33
Tekstschrijver-Wilma Vervoort-Content Schrijven-Eindhovens Dagblad-samenschrijven

Met een groep mensen samen schrijven aan een plan of ander document? Ik heb de perfecte oplossing voor je! Iedereen kan meedoen op hun eigen gekozen moment, heeft evenveel “zeggenschap” en bijdragen kan zelfs anoniem! Zo krijg je de feiten die er toe doen boven tafel. Momenteel schrijf ik met een team van een basisschool op deze manier hun schoolplan.

Hoe gaat het vaak?

Ik kan me nog levendig herinneren hoe het eraan toe kan gaan wanneer je met een groep mensen samen een document eruit moet zien te persen. Een plan. Een tekst voor een brochure. Een offerte. Wat een gezamenlijke exercitie die vlot doormarcheert zou kunnen zijn lijkt meer op een hortend-en-stotend-proces:

  • Persoon 1 begint te schrijven en stuurt het concept rond via de mail.
  • De anderen beginnen in het document te knutselen en sturen hun “eindproduct” terug naar persoon 1. Die mag er iets moois van maken.
  • Persoon 1 ziet dat er tegenstrijdigheden zijn opgedoken en begint via de mail vragen te stellen.
  • De verwarring is compleet.
  • Uiteindelijk schrijft 1 van de betrokkenen het hele verhaal naar eigen goeddunken en moet er dan mee gaan leuren bij de rest.

Welnee, zei iemand laatst tegen me. “Dat kan nu in 365 keimakkelijk! Je kunt allemaal in een document werken en het is gewoon overzichtelijk!” Inderdaad, als je met twee man werkt zeker. Met 10: dacht het niet!

Online dialoog: iedereen kan meedoen

Voor mijn werk als tekstschrijver interview ik normaal gesproken 1 op 1. Als er meer mensen bij betrokken zijn pak in het anders aan. Ik maak een opzet van de tekst (hoofdstukken, open vragen) en bied hen dat aan via een online-dialoogsessie. Ze kunnen op een moment dat het hen uitkomt (24/7 open) hun bijdrage intypen. En meteen reageren op de bijdragen van anderen. Nooit gehannes over Ik heb het niet ontvangen of Ik heb een andere versie. Want er is maar 1 versie en daar kan iedereen gewoon bij.

Taalfouten, kromme zinnen, ik krijg er geen kromme tenen van! Als er maar staat wat mensen kwijt willen. Ik maak vervolgens van al die tekst een prettig leesbaar document. Daar kan iedereen OOK weer (gestructureerd) op reageren.

Anoniem invoeren: de feiten boven tafel

Stel dat het om gevoelige zaken gaat … ik kan ook nog regelen dat ieders bijdrage anoniem is. Dat kan nou net het laatste zetje geven om cruciale zaken NIET achter te houden. In 90% van de gevallen maakt het niet uit van WIE het afkomt, ALS het maar afkomt! Zo krijg je de feiten boven tafel.

Wil je weten hoe het werkt? Neem dan contact met me op. In de video vertel ik je er meer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.