Zuid-Afrika: geweld tegen vrouwen en kinderen

1
131

Zuid-Afrika: geweld tegen vrouwen en kinderen

In nog geen 3 weken tijd, nadat het verbod op alcohol werd opgeheven, zijn er hier in Zuid-Afrika minstens 21 vrouwen en kinderen vermoord. Om het woord afgeslacht maar niet te gebruiken. En dan hebben we het nog niet over de rest van de mishandelingen en verkrachtingen die hier aan de orde van de dag zijn. Dit vertelt president Cyril Ramaphosa tijdens zijn toespraak op tv.

Verbod op alcohol en sigaretten

Als er al 1 voordeel was aan de rigide lockdown hier, dan was het wel dat de criminaliteit drastisch af nam. Toen de bewegingsvrijheid wat verruimd werd EN er per 1 juni weer alcohol gekocht kon worden sloeg dat acuut om. Cyril gaf aan dat maatregelen getroffen zullen worden om het drankmisbruik aan te pakken. Gewoon weer verbieden, zou ik zeggen. Dat hebben ze met het roken ook gedaan immers.

Dat rookverbod heeft geleid tot een gigantische explosie van de illegale sigarettenhandel. Peuken kopen is geen enkel probleem hier, ondanks het verbod. Je maakt een rookgebaar in de winkel en het wordt meteen tevoorschijn getoverd. Je betaalt je wel compleet het schompes, dat dan weer wel. Het kost gewoon 5 keer zoveel als anders. De illegale handelaren lachen zich natuurlijk kapot. Er wordt nog net zoveel gerookt als vroeger alleen loopt het land nu de accijns mis. Het gaat om biljoenen Rands maar er wordt gezegd dat mensen in de regering belangen hebben bij de illegale handel. Inmiddels heeft de officiële sigarettenindustrie rechtszaken aangespannen tegen de regering.

Corona Counsel

En die regering ligt sowieso al onder vuur omdat er een “corona counsel” is ingesteld die de dienst uit lijkt te maken hoewel ze daarvoor geen mandaat hebben. De meeste Zuid-Afrikanen maken zich daar ernstige zorgen over want ze zien hun zwaarbevochten democratie langzaam verdampen. De Corona Counsel is inmiddels voor het gerecht gedaagd en het wachten is nu op de uitspraak. Hun advocaat stelde dat ze weliswaar woorden gebruiken als “De counsel heeft besloten” maar dat ze “het niet zo bedoelen. Ze bedoelen dat de REGERING het heeft besloten.” Zo lust ik er nog wel een, en aan mijn Zuid-Afrikaanse verkering te zien is hij er ook sceptisch over. Maar tegelijkertijd ook gelaten.

ANC is aan de macht

Na Mandela is het land hier gierend onderuit gegaan. De corruptie viert hoogtij en de schuldigen blijven er maar mee weg komen. Mensen halen hier hun schouders op en zeggen dat het een schande is, maar kunnen er niets aan doen. Er wordt nog steeds massaal gestemd op het ANC ook al schiet het overgrote deel van de kiezers er totaal niets mee op. Ze zijn nog steeds net zo arm, werkloos en hebben nauwelijks een toekomst. Als ik de townships zie en de mensen die daar rondhangen ben ik steeds opnieuw verbijsterd. Die townships zouden opgeknapt worden, de kinderen zouden een betere opleiding krijgen, er zouden banen gecreëerd worden. Maar in de praktijk komt het er niet van.

Jacob Zuma

Met name toen Jacob Zuma president was is het land compleet uitgehold. De rechtszaken die tegen die man lopen, het is ongekend. Deze maand moet hij weer eens bij de rechter verschijnen maar men weet nu al dat hij waarschijnlijk “ziek” is en niet kan komen opdagen. Zo gaat het al jaren. Het hele overheidsapparaat is verrot geraakt door de corruptie en dat zie je met name terug in de gemeentes. Het geld voor onderhoud van de infrastructuur verdwijnt via listige trucs in de zakken van de ambtenaren en de corrupte aannemers. De salarissen die de ambtenaren verdienen staan in schril contrast met wat de rest van de bevolking hier binnen krijgt.

Nu het hele land zucht onder de lockdown en het overgrote deel van de inwoners in de financiële problemen is geraakt, geven de gemeente-ambtenaren in Gauteng (bij Johannesburg) zichzelf 7,4% opslag.

SAA (de KLM van Zuid-Afrika) heeft miljoenen en miljoenen Euro’s aan staatssteun ontvangen, maar het wanbeleid en de corruptie maken het bedrijf tot een bodemloze put.

Als Nederlander kijk ik met verbazing, verbijstering hoe het er hier aan toe gaat. Hoe kunnen mensen op een partij blijven stemmen die niets voor hen doet? Wat zit daarachter? En hoe kun je als relatief nieuwe president het tij keren? Cyril is vorig jaar aangetreden maar wordt subtiel tegengewerkt door de “oude” groep die Zuma aanhing/aanhangt.

Pappen en nathouden

Er is eigenlijk niets in het land wat goed gaat en de gelatenheid waarmee de inwoners het accepteren is voor mij als Nederlander onbegrijpelijk. De manier waarop er naar de inwoners wordt gecommuniceerd trouwens ook. Nu we in lockdown 3 zitten mag er nog steeds bijna niks, maar Cyril kondigde aan dat de restaurants, casino’s, hotels en “verzorgende” beroepen (zoals kappers) weer open mogen. Onder strenge restricties. Wat die restricties zijn, dat zegt hij niet. Wanneer ze open mogen zegt ie ook niet. Het is kennelijk een kwestie van pappen en nathouden.

De Daily Maverick bericht onpartijdig (en gedurfd) over wat er in Zuid-Afrika speelt. Dit is het artikel over de speech van de president.

Ik ben tekstschrijver en correspondent en kan ook voor jou schrijven. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met me op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

 

1 REACTIE

  1. Als we er hier al schoon genoeg van krijgen, hoe moeten jullie je daar dan voelen?
    Uitzichtloos met al die corruptie. Zou het ooit veranderen?
    Al die arme vrouwen en kinderen ;( die vermoord zijn. Barbaren zijn het doe zoiets doen
    Geen wonder dat Nic jou nooit alleen wil laten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.